Skip to main content

Παρέμβαση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Ο ανώτατος εισαγγελέας χτυπάει συναγερμό, δίνοντας οδηγίες στους συναδέλφους του, για το πως θα πρέπει να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά.

Μετά την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία άνοιξε δικογραφία για να ερευνηθεί, με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, εάν και άλλες αθλήτριες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχληση, σειρά είχε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειος Πλιώτας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, με εγκύκλιό του προς τους Προισταμένους των Εισαγγελιών όλης της χώρας, χτυπάει συναγερμό, δίνοντας οδηγίες στους συναδέλφους του, για το πως θα πρέπει να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά.

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός, αναφέρει στην εγκύκλιο του, ότι «επιβάλλεται να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα, όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση, από τα οποία εγκλήματα, προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα αγαθά της ίδιας της γεννετήσιας ελευθερίας, της τιμής, της αξιοπρέπειας…» Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κάνει ιδιαίτερη μνεία στους χώρους άθλησης, ιδρυμάτων αλλά και στους καταυλισμούς προσφύγων, καθώς όπως αναφέρει, στους επίμαχους χώρους μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις με νεαρά άτομα, εκτεθειμένα σε γενετήσιες προσβολές. Ειδικότερα, ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στους εισαγγελείς ακροάσεων, οι οποίοι μπορεί να είναι οι πρώτοι αποδέκτες καταγγελιών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουν το παθών πρόσωπο να καταγγείλει αυτό που του συνέβη. Δεύτερον βήμα, όπως αναφέρει ο κ. Πλιώτας είναι η ταχεία προκαταρκτική εξέταση, με την συνδρομή ολόκληρου του νομικού μας οπλοστασίου ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και τρίτον, οι υποθέσεις αυτές να κινούνται κατά προτεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι είναι αυτονόητη η διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του υπόπτου έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του.