Skip to main content

Παρέμβαση Καλαφάτη στη Βουλή για τη δυσλειτουργία στα τελωνεία

Πρόκειται για το θέμα της δυσλειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων ICIS-NET, μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται οι διασαφήσεις.

Για αδιαφορία της κυβέρνησης όσον αφορά τη δυσλειτουργία στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης σε σχετική ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ.

Το θέμα της δυσλειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων ICIS-NET, μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται οι διασαφήσεις, ανέδειξε με σχετικό της ρεπορτάζ η Voria (Δείτε εδώ)

Όπως αναφέρεται στο κείμενο  της ερώτησης του βουλευτή, επισημαίνεται η απόλυτη κατάρρευση του πληροφοριακού συστήματος ICIS-NET των τελωνείων που γράφεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι από τον Ιανουάριο και σχεδόν καθημερινά, το σύστημα μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται οι διασαφήσεις, δηλαδή τα παραστατικά για τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, διακόπτει τη λειτουργία του με αποτέλεσμα η διεκπεραίωση και διαμετακόμιση των φορτίων να είναι αδύνατη. Εξ αυτού του λόγου καταγράφονται πολλές «νεκρές» ώρες στη λειτουργία των τελωνείων, ενώ και όταν το σύστημα λειτουργεί, δημιουργείται συμφόρηση, που συνεπάγεται καθυστερήσεις και συνακόλουθη υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για τους χρήστες της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ερώτηση, η συνεχιζόμενη επί μακρόν δυσλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των εισαγωγών και εξαγωγών ενώ δυσχεραίνει και επιβαρύνει οικονομικά τους επαγγελματίες του κλάδου. Ο κ. Καλαφάτης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργού Οικονομικών πού οφείλεται η παρατεταμένη δυσλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ICIS-NET των τελωνείων και ποια μέτρα θα ληφθούν για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.