Skip to main content

Παρέμβαση ΚΚΕ για Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της Κ. Μακεδονίας

Το κόμμα της αντιπολίτευσης τονίζει την ανάγκη επικαιροποίησης της σχετικής οδηγίας για τους ελέγχους των ΕΕΛ και την επεξεργασία των λυμάτων.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών για τον έλεγχο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 25 χρόνια ένας αριθμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) με σκοπό την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων νερών καθώς και των εδαφών από τη ρύπανση και τη μόλυνση των ανεπεξέργαστων λυμάτων, που απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Προκειμένου να επιτευχθεί σε αποδεκτό βαθμό ο πιο πάνω σκοπός έχουν τεθεί για τα επεξεργασμένα λύματα ανώτατα όρια για διάφορους χημικούς και βιολογικούς ρύπους καθώς και όροι και προϋποθέσεις για τη διαχείριση και επεξεργασία τους, που ξεκινούν από την υγειονομική διάταξη του 1965 (!!) (Ε1β/221/1965) και σταματούν στην ΚΥΑ του 1997 (!) (5397/1997) συμπληρωμένη με την ΚΥΑ του 1999 (19.661/1999) για τις "ευαίσθητες περιοχές".

Πρόσφατα, όμως, κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας η υπ’ αρ. 535/29.10.18 εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος» σημειώνει το ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία, όπως τονίζει:

«Πραγματοποιείται μέρος μόνο των απαιτούμενων ελέγχων "λόγω υποστελέχωσης  των υπηρεσιών της Περιφέρειας".

"Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους, έχει διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται γενικά τα όρια της οδηγίας 91/291/ΕΟΚ", παρόλο που τα όρια αυτά, συμπληρώνουμε εμείς, τέθηκαν πριν από 27 χρόνια, και είναι προφανές ότι χρειάζονται επικαιροποίηση επί το αυστηρότερο».

«Αναδεικνύονται, έτσι, οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον» σχολιάζουν οι βουλευτές του κόμματος και συνεχίζουν:

«Η εισήγηση σημειώνει ότι από τις 65 ΕΕΛ της Περ. Κ. Μακεδονίας προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ 5397/400/1997, επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες που απαιτούνται για να ελεγχθούν οι 46 (!). Προς τούτο απαιτείται να ληφθούν συνολικά 1872 δείγματα της επεξεργασμένης εκροής και να γίνουν 13.104 αναλύσεις, 7 για κάθε δείγμα όσοι και οι ρύποι που θα ελεγχθούν.

Η κατάσταση αυτή είναι μια ακόμη συνέπεια της εχθρικής για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον πολιτικής διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα. Όπου από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή:

Διατηρούν συνειδητά υποστελεχωμένες τις δημόσιες ελεγκτικές Υπηρεσίες, ώστε να προχωρά όλο και περισσότερο η παράδοση σε "ευπειθείς" ιδιώτες ενός εξαιρετικά σημαντικού και ευαίσθητου αντικειμένου.

Στην κατεύθυνση αυτή, κωλυσιεργώντας στην ολοκλήρωση διάφορων διαδικασιών επιμένουν να κρατούν σε αχρηστία από το 2010, οπότε ετοιμάστηκε, το άρτια εξοπλισμένο Περιβαλλοντικό Εργαστήριο της Περιφέρειας, που είναι σε θέση να εκτελεί αναλύσεις όχι μόνο αστικών λυμάτων και υγρών βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων αλλά και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και προϊόντων (σχετική η υπ’ αρ. 3285/8.6.15 ερώτηση του ΚΚΕ).

Αρνούνται να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στη ρύπανση και υποβάθμιση των υπόγειων και επιφανειακών νερών της Περ. Κ. Μακεδονίας (και γενικότερα) ρίχνοντας το βάρος των μέτρων στον έλεγχο της κατανάλωσης (αγρότες, λαϊκά νοικοκυριά αστικών κέντρων και οικισμών) και αδιαφορώντας για τον εμπλουτισμό τους και άλλα μέτρα προστασίας της ποιότητάς τους, οχυρωμένοι πίσω από την κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα νερά».
 
Με βάση τα παραπάνω το ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να επικαιροποιηθούν επί το αυστηρότερο οι παρωχημένες διατάξεις και τα όρια της νομοθεσίας για τη διαχείριση και επεξεργασία των λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.

Να βελτιωθεί η λειτουργία των ΕΕΛ ώστε η τελική εκροή τους να επιτυγχάνει, τουλάχιστον, τα θεσπισμένα όρια.

Να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος της Περ. Κ. Μακεδονίας και να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντός της.

Να υλοποιηθούν, και όχι απλά να διατυπώνονται, συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και αναβάθμιση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας.