Skip to main content

Μητσοτάκης στη Σύνοδο:Παράδοξο να ετοιμάζονται οι ΗΠΑ για κυρώσεις και εμείς όχι

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ η ΕΕ έχει βαλτώσει σε «αν και αλλά».

Παρέμβαση στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για τις κυρώσεις στην Τουρκία, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το Politico, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”».

Μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να διακοπεί η συζήτηση για το κλίμα για να προηγηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, δύο διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico ότι και το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε Ελλάδα και Κύπρο.

Ετσι, το κείμενο συζητείται πλέον σε επίπεδο ηγετών.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ διαπραγματεύσεων για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Σύμφωνα, με την ίδια πηγή, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, η οποία κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί και έχει περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες.

Οι δύο διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας.

Ωστόσο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν βλέπω ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», σχολίασε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, στο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου συζητείται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρίσκεται η πρωινή εκδοχή του προσχεδίου.