Skip to main content

Παρέμβαση Μπουτάρη: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο

Νομική παράσταση για το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Τι είπε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Παράσταση νομικής υπηρεσίας για την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης υπέρ των αιτούντων ασφαλιστικών μέτρων εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές, σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας αιολικού πάρκου στη θέση «Αεροράχη», στο Νυμφαίο, στην οποία αντιδρούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Όπως είπε κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr, η Περιφέρεια από την αρχή είναι κατά της εγκατάστασης του συγκεκριμένου πάρκου και έτσι στις 8 Ιουλίου στο Εφετείο της Φλώρινας θα παραστεί δια νομικού εκπροσώπου ενισχύοντας την προσπάθεια των φορέων της περιοχής.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική κατά της διοίκησης της ΠΔΜ για καθυστέρηση στις αντιδράσεις της.

Μπουτάρης: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο

Εν τω μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση αιολικού πάρκου» στη θέση Αεροράχη στο Νυμφαίο έστειλε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο.

Όπως υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με το e-ptolemeos.gr, τα πάντα έγιναν εν κρυπτώ, «με άδειες που έβγαιναν Σάββατο απόγευμα», ενώ στάθηκε στην αλλαγή μορφής του δάσους μετά την κοπή πολλών δέντρων.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως το έργο είναι 600μ. μόλις από καταφύγιο του Αρκτούρου για την αρκούδα για το οποίο έρχονται στο Νυμφαίο πάνω από 50.000 τουρίστες. «Ο τουρισμός δεν είναι βιομηχανία, είναι τρόπος ζωής», τόνισε και επανέλαβε πως θα γίνει αγώνας ώστε να οριοθετηθεί ζώνη αποτροπής στον ορεινό όγκο του Νυμφαίου.

Να μην υπάρξουν στρεβλώσεις με τις ΑΠΕ υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου είναι κατά του αιολικού πάρκου στην Αεροράχη και επεσήμανε πως συντάσσεται με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για καταστρατήγηση των διατάξεων και των αποφάσεων μίλησε η κ. Διδασκάλου, εκ μέρους των Νυμφαιωτιών, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση της Περιφέρειας για παρουσία στο δικαστήριο, όπως και τη στάση του Δήμου Αμυνταίου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπενθυμίζοντας πως με συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας εκτελούνται έργα LIFE για τη συνύπαρξη αρκούδας- ανθρώπου και με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών αυτό δεν συνάδει, γεγονός που έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.