Skip to main content

Παρέμβαση Παυλόπουλου: Να διορθώσουν οι δανειστές τα λάθη τους

Οι Θεσμοί πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να διορθωθούν λάθη του Προγράμματος που δεν οφείλονται στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο ΠτΔ.

«Οι θεσμοί οφείλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και εκείνοι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην συνάντηση του με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «οι Θεσμοί πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να διορθωθούν λάθη του Προγράμματος που δεν οφείλονται ούτε στον Ελληνικό Λαό ούτε, βεβαίως, στην επιχειρηματική κοινότητα. Είναι λάθη δικά τους. Διότι μόνο με τη διόρθωση αυτών των λαθών και, οπωσδήποτε, με την τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων, η Ελληνική Οικονομία θα αποκτήσει τη σταθερότητα εκείνη και την αναπτυξιακή προοπτική που επιβάλλεται, ώστε και εσείς να λειτουργήσετε σ’ένα τέτοιο πλαίσιο και σ’ένα τέτοιο κλίμα».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμα προς τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνο Μίχαλο ότι: «Η χώρα σταθερά πορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και αυτή η πορεία της έχει επικυρωθεί με την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, πάνω από 80%, επέλεξε να στηρίξει φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Αναλυτικά ο διάλογος των δύο ανδρών:

ΠτΔ: Κύριε Πρόεδρε, είχαμε συναντηθεί πάλι εδώ πριν από 9 μήνες, στις 15 Ιουνίου 2015, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπως θα θυμάσθε. Και είχαμε πει - και είχα δεσμευθεί - ότι η Χώρα θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και θα αγωνισθεί μέσα σ’αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπίσει και όλα τα λοιπά της προβλήματα. Αυτό έγινε πράξη. Η Χώρα σταθερά πορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και αυτή η πορεία της έχει επικυρωθεί με την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, πάνω από 80%, επέλεξε να στηρίξει φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Το κόστος, βέβαια, αυτής της πορείας είναι πολύ μεγάλο. Και το γνωρίζετε. Ένα κόστος το οποίο έχει θίξει καίρια την επιχειρηματική κοινότητα. Γι’αυτό και στη σημερινή συγκυρία - που δεν έχει την κρισιμότητα του περασμένου Ιουνίου - στο πλαίσιο της αξιολόγησης, πρέπει αυτό να το διασφαλίσουμε: Οι Θεσμοί οφείλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και εκείνοι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους. Και, ιδίως, να αντιληφθούν ότι πρέπει να διορθωθούν λάθη του Προγράμματος που δεν οφείλονται ούτε στον Ελληνικό Λαό ούτε, βεβαίως, στην επιχειρηματική κοινότητα. Είναι λάθη δικά τους.

Διότι μόνον με τη διόρθωση αυτών των λαθών και, οπωσδήποτε, με την τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων, η Ελληνική Οικονομία θα αποκτήσει τη σταθερότητα εκείνη και την αναπτυξιακή προοπτική που επιβάλλεται, ώστε και εσείς να λειτουργήσετε σ’ένα τέτοιο πλαίσιο και σ’ένα τέτοιο κλίμα. Γιατί μόνο σ’ένα τέτοιο πλαίσιο μπορείτε να προσφέρετε αυτά που μπορείτε να προσφέρετε και τα οποία είναι πάρα πολλά. Να ξέρετε ότι αυτά που σας είχα πει τότε τα επαναλαμβάνω και τώρα. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό της Ελληνικής Κοινωνίας και της Ελληνικής Οικονομίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρόεδρος Κ.Ε.Ε.Ε.: Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε. Και θα ήθελα να πω ότι, όπως αναφέρατε, επαληθευθήκατε στις σκέψεις σας και στις προσδοκίες σας, από την τελευταία μας συνάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι έχουμε διατηρήσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, σήμερα η χώρα βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο που βρίσκεσθε στην ανώτατη θέση του πολιτεύματος, έτσι ώστε με την επιρροή, όσο σας επιτρέπουν οι αρμοδιότητές σας, να μπορέσετε και εσείς να παρέμβετε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Διότι, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά, πρέπει επιτέλους και οι Θεσμοί να αντιληφθούν τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού, τις θυσίες οι οποίες έχουν γίνει.

Και εδώ, θα μου επιτρέψετε, να πω ότι ο ιδιωτικός τομέας που αποτελεί και τον μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης είναι αυτός, ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 6 χρόνια. Και η όποια φοροδοτική ή εισφοροδοτική δυνατότητα προ πολλού έχει εξαντληθεί. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει μία αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής που ασκείται. Και, θέλω να πιστεύω, ότι θα το ενστερνισθούν και οι Θεσμοί, έτσι ώστε να επιστρέψουμε, το ταχύτερο δυνατόν, στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.