Skip to main content

Παρέμβαση Σασόλι για τον Λαγό ζητούν Ανδρουλάκης και Παπαδημούλης

Ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής παραμένει στο ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές Ανδρουλάκης και Παπαδημούλης ζητούν παρέμβαση.

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενημερώνοντας τον Νταβίντ Σασόλι για τις εξελίξεις σε σχέση με τον πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό.

«Σήμερα το πρωί, έπειτα από μία μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το Νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, υπεύθυνη για δολοφονίες και για επιθέσεις σε μετανάστες και πολιτικούς της αντιπάλους», ξεκινάει την επιστολή ο Ν. Ανδρουλάκης.  

«Σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν κοινοβουλευτική ασυλία και να προστατευτούν από τη δικαιοσύνη, μέλη της οργάνωσης αυτής κατέβηκαν στις ευρωεκλογές όπου δυστυχώς εξέλεξαν δύο Ευρωβουλευτές. Ένας από αυτούς, ο Ιωάννης Λαγός, είναι μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν σήμερα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς συμμετείχε στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν», τονίζει.

«Θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σας καλώ να εκκινήσετε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του εν λόγω Ευρωβουλευτή στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης.  Σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο», καταλήγει.

Επιστολές ενημέρωσης για τη ιστορική απόφαση απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς όλο το κοινοβουλευτικό σώμα του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και το Προέδρου Σασόλι. ζΑναφέροντας αρχικά ότι πρόκειται για «μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και μια νίκη ενάντια στον φασισμό και την εγκληματική βία», ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «στο Σώμα του Ευρωκοινοβουλίου, έχουν εκλεγεί δυο ευρωβουλευτές με την ψήφο της Χρυσής Αυγής» και καλεί «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του ΕΚ να σχηματίσουν ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο προκειμένου να απομονώσουν τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία» εντός της Ευρωβουλής.