Skip to main content

Παρέμβαση στη Βουλή για τις δυσλειτουργίες κτηματογράφησης στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα στα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλάκεια παραμένουν άλυτσα και γιγαντώνονται.

Ερώτηση, προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης στο υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν  26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΝΔ, όπου σήμερα δέκα μήνες από τη μεταφορά του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τρεις μήνες μετά από το νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό» του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα προβλήματα τόσο στην πορεία της κτηματογράφησης όσο και στη λειτουργία κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων παραμένουν άλυτα και γιγαντώνονται.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι, ενώ  η Κτηματογράφηση εκκρεμεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας τόσο εδαφικά, όσο και αναφορικά με τον αριθμό των δικαιωμάτων που έχουν δηλωθεί, το Υπουργείο επιλέγει να κλείσει άρον – άρον το πρόγραμμα κτηματογράφησης και να το αφήσει στην ουσία ημιτελές λίγο πριν ολοκλήρωσή του.

«Με λίγα λόγια βαφτίζοντας -επικοινωνιακά- την εγκατάλειψη του προγράμματος - ολοκλήρωση του έργου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το Κτηματολογικό Γραφείο και το Υποθηκοφυλακείο της Θεσσαλονίκης αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα των δυσλειτουργιών και της ανικανότητας οργάνωσης με χιλιάδες πράξεις που εκκρεμούν για νομικό έλεγχο και με ελάχιστο χρόνο για καθημερινά  ραντεβού, γεγονός που το εντοπίζουν πολίτες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι», επισημαίνεται στο κείμενο των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων» ζητά από τη Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου να αναλάβει τις ευθύνες της και να ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων και την μετάβαση και λειτουργία των οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας υπό τον Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν την άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών κτηματογράφησης της χώρας καθώς και την υπεράσπιση της αξιοπιστίας και της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, από εκείνους που έχουν συμφέρον να μην ολοκληρωθεί ποτέ.