Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
x

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, σκοπός της παρέμβασης θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του δήμου Θεσσαλονίκης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόσθετη παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, αποφάσισε να ασκήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το θέμα συζητείται αυτή την ώρα στην Οικονομική Επιτροπή, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Με την απόφασή του αυτή ο δήμος Θεσσαλονίκης στρέφεται κατ’ ουσία κατά της κοινής προσφυγής την οποία έχουν καταθέσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο η “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” και η “Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία”, ενώ και μια δεύτερη προσφυγή ασκήθηκε μετέπειτα από την “Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Μετά την κατάθεση της πρώτης προσφυγής στο ΣτΕ ο κ. Ζέρβας ζήτησε από τη νομική υπηρεσία του δήμου να εξετάσει το περιεχόμενό της και να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν θα πρέπει ή όχι ο δήμος να ασκήσει παρέμβαση κατά την εκδίκαση της προσφυγής. Στη γνωμοδότησή της η νομική υπηρεσία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σπουδαιότητας που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση για τον δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, των ιδιαιτεροτήτων, της φύσεως και των απαιτήσεων αυτής, συντρέχει περίπτωση να εισηγηθείτε στην Οικονομική Επιτροπή τη λήψη απόφασης περί της ασκήσεως ή μη παρέμβασης του δήμου Θεσσαλονίκης στην ανοιγείσα δίκη ενώπιον του ΣτΕ, υπέρ της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού...”. Παρακάτω, δε, αναφέρει ότι “σκοπός της παρέμβασης αυτής θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του δήμου Θεσσαλονίκης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης που θα πλήττονταν σοβαρά από την τυχόν ακύρωση της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως...”.

Σημειώνει, επιπλέον, η νομική υπηρεσία πως “σε περίπτωση που αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή η άσκηση παρέμβασης στην παραπάνω δίκη, να ανατεθεί ο συνολικός χειρισμός της υπόθεσης σε εξωτερικό δικηγόρο που διαθέτει ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση”.

Στην άσκηση παρέμβασης στο ΣτΕ, υπέρ του κύρους της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από απόφαση του κ. Ζέρβα, θα εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο Μάρκο Παπαζήση.

Δείτε εδώ όλη τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας

Κουράκης: Απαράδεκτη η απόφαση

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Ανδρέας Κουράκης της “ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης” και Έλλη Χρυσίδου της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” δήλωσαν στην Voria.gr ότι καταψηφίζουν την εισήγηση της διοίκησης του δήμου περί άσκησης παρέμβασης στο ΣτΕ υπέρ της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού. Με δηλώσεις του στην Voria.gr ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε την απόφαση “απαράδεκτη”. “Ο δήμος θα έπρεπε να τηρήσει στάση ουδετερότητας μιας και το σύνολο σχεδόν, των επιστημονικών φορέων έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του σταθμού, χωρίς την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, υπάρχει εφαρμόσιμη τεχνική λύση την οποία ο δήμος επιμένει να μην την αναγνωρίζει”.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ