Skip to main content

Αναστάτωση στον ελληνικό τουρισμό από τις δηλώσεις Φλαμπουράρη

Παρέμβαση του γγ της ΠΟΞ στη Voria.gr, μετά την ανησυχία που προκάλεσαν στους τουριστικές φορείς οι δηλώσεις Φλαμπουράρη για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

του Γρηγόρη Τάσιου*

Ακούσαμε ξανά σήμερα καταστροφικά σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% σε 23%. Όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες ενοικιάσεων δωματίων, τα τουριστικά γραφεία, κρούουμε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Τέτοιο ενδεχόμενο αποδεδειγμένα θα καταστρέψει τον Ελληνικό τουρισμό.

Από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη Κυβέρνηση κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ διαμονής έως τα ανώτερα όρια του ανταγωνισμού μας, δηλαδή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση και ο συντελεστής της εστίασης να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Αν τελικά γίνουν πραγματικότητα τα σενάρια για 23% αύξηση στα ξενοδοχεία, τότε είναι βέβαιο ότι αυτόματα η Ελλάδα θα γίνει όχι μόνο μη ανταγωνιστικός αλλά και ακριβός προορισμός για τους Tour Operators, οι οποίοι άμεσα θα στρέψουν τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλους προορισμούς που θα είναι πιο φτηνοί και άρα θα αποδίδουν μεγαλύτερο κέρδος στους ίδιους.  Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν, άλλες τόσες θα υπολειτουργούν,  δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν και το κράτος τελικά θα χάσει έσοδα διότι ο ΦΠΑ δεν θα παραμείνει σε λογικά πλαίσια.

Ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το αυξημένο κόστος. Με τις έως τώρα συζητούμενες αυξήσεις (αύξηση ΦΠΑ διαμονής, κατάργηση μειωμένων συντελεστών στα νησιά και αύξηση ΦΠΑ μεταφορών) ο τομέας του τουρισμού φέρει στη πλάτη του επιπλέον βάρος άνω των 600 εκατομμυρίων Ευρώ και βαρύτατο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά του. Αν αυξηθεί στο 23% θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για το σύνολο του τουρισμού αλλά και ραγδαία μείωση του ΑΕΠ της χώρας.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα και ο τομέας του τουρισμού, δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ ακόμα την πολιτική λιτότητας, φοροεπιδρομής και αποστράγγιση της ρευστότητας.
Κάνουμε όλοι έκκληση: Μην καταστραφεί ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

*Ο Γρηγόρης Τάσιος είναι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.