Skip to main content

Παρέμβαση της ΠΚΜ για τη Συμμαχική Οδό ζητά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης απέστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα της Συμμαχικής Οδού.

Για συνεχείς παρεμβάσεις από τη δημοτική αρχή για τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Συμμαχική οδό, κάνει λόγο ο δήμος Ωραιοκάστρου με αφορμή το τραγικό τροχαίο δυστύχημα έξω από το hot spot.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για ένα δρόμο μήκους 8 χιλιομέτρων υπερτοπικής σημασίας, διαδημοτικό, που διασχίζει τις βιομηχανικές περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά και Δέλτα και περιλαμβάνει βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτίρια αποθηκών.

«Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής είχαν επισημανθεί τα προβλήματα του συγκεκριμένου δρόμου και είχαν γίνει οι ανάλογες κινήσεις», υπογραμμίζει η δημοτική αρχή.

Χθες, με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης επανήλθε και με σχετική του επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τον γενικό διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών υπενθυμίζει τα σοβαρά προβλήματα ζητώντας να επιληφθούν του θέματος.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήδη υπάρχει από το έτος 2002 μελέτη της Δ.Τ.Υ. λόγω δε του υπερτοπικού χαρακτήρα της οδού, έγιναν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέργειες ώστε να θεωρηθεί η Συμμαχική οδός, παράλληλο δίκτυο της Εγνατίας οδού, έτσι ώστε να ενταχθεί στον προγραμματισμό εργασιών αποκατάστασης οδικού δικτύου της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. «Στην περιοχή αυτή έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα, εκατέρωθεν της Συμμαχικής οδού πρόσφυγες και πλέον υπάρχει συχνή κυκλοφορία και πεζών με μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να είναι άμεσος ο κίνδυνος ατυχημάτων, ήδη στις 16/10/2016 υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα από παράσυρση πεζών (προσφύγων) από διερχόμενο αυτοκίνητο», αναφέρει η επιστολή.

«Ο δήμος Ωραιοκάστρου διαπιστώνοντας έγκαιρα την επικινδυνότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, προέβη, με τους λιγοστούς δικούς του πόρους στις παρακάτω ενέργειες: α) στην τοποθέτηση φωτισμού και β) στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, που όμως δεν είναι αρκετές για να καλυφθεί όλο το μήκος της Συμμαχικής οδού. Επειδή το θέμα είναι επείγον, πρέπει άμεσα να γίνει συντήρηση στο οδόστρωμα της Συμμαχικής οδού με στόχο την επαναφορά του στο αρχικό κατά το δυνατόν επίπεδο, και να τοποθετηθεί φωτισμός και κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση σ’ όλο το μήκος της οδού ώστε να ικανοποιούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών. Ο δήμος Ωραιοκάστρου, λόγω μεγέθους του δρόμου, αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος για την συντήρηση της οδού που είναι υπερτοπικής σημασίας, διαδημοτικός, που διασχίζει τις βιομηχανικές περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά Δέλτα», καταλήγει η σχετική επιστολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου στις 21/03/15 είχε πραγματοποιηθεί επιθεώρηση της Συμμαχικής οδού με τη συμμετοχή των δημάρχων των όμορων δήμων Παύλου Μελά και Δέλτα. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Γαβότσης «η κατάσταση του οδοστρώματος της Συμμαχικής οδού είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και για το λόγο αυτό η αποκατάστασή της κρίνεται άμεσα αναγκαία». «Καθημερινά από τη Συμμαχική οδό διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση του οδοστρώματος να βρίσκεται στην κατάσταση αυτή. Ως δημοτική αρχή κάναμε ορισμένες μικροεπεμβάσεις αλλά αυτό δεν αρκεί. Μαζί με τους δημάρχους Παύλου Μελά και Δέλτα επιθεωρήσαμε τη Συμμαχική οδό σε μια προσπάθειά μας να βρούμε μια κοινή λύση για την άμεση κατασκευή νέου οδοστρώματος», είχε τονίσει ο κ. Γαβότσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων του δήμου είχε προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής μελέτης, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του εν λόγω δρόμου ανήκει στο δήμο Ωραιοκάστρου. «Με μια πρώτη εκτίμηση το κόστος αποκατάστασης του οδοστρώματος υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ, κόστος ιδιαίτερα δυσβάστακτο για το δήμο μας», είχε αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Ακολούθησε συνάντηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας όπου συμμετείχε και η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πρόταση των δημάρχων Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά και Δέλτα για την αποκατάσταση των φθορών και τη βελτίωση της Συμμαχικής οδού.  

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου του 2015 συντάχθηκε η υπ’ αριθμ. 9/2015 μελέτη «Συντήρηση  Συμμαχικής οδού» με προϋπολογισμό 1.346.850 ευρώ, η οποία απεστάλη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση. Στις 12.05.16 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το υπ’ αριθμ. 902/12-5-2016 έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΟΜΕΔΙ ζητούσε την τροποποίηση της απόφασης χρηματοδότησης του υπουργείου προς την Π.Κ.Μ. για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το έργο της Συμμαχικής οδού. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το υπουργείο δεν έχει αποστείλει καμία σχετική απάντηση.