Skip to main content

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη μετεστέγαση του ΚΕΔΔΥ Αν. Θεσσαλονίκης

Το κόμμα επισημαίνει τους προβληματισμούς του σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών, την καταλληλότητα του νέου κτηρίου και την επάρκεια του χώρου.

Για «σοβαρότατα προβλήματα» που ανακύπτουν από τον σχεδιασμό μεταστέγασης του ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Α ΚΕΔΔΥ), το οποίο καλύπτει τις περιοχές από το δυτικό όριο της Θεσσαλονίκης (περιοχή Βαρδάρη) μέχρι τα όρια της ΠΕ Χαλκιδικής (περιοχή Περιστεράς) και απευθύνεται σε πληθυσμό περίπου 100.000 μαθητών, κάνει λόγο σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση το ΚΚΕ.

Το κόμμα επισημαίνει τους προβληματισμούς του σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών, λόγω χρόνου και κόστους, την καταλληλότητα του νέου κτηρίου για φιλοξενία μαθητών με κινητικές δυσκολίες καθώς και την επάρκεια του χώρου για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας.

«Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι το προτεινόμενο κτήριο (παρυφές Δυτικής Θεσσαλονίκης, οδός Ταντάλου, πλησίον της Πλατείας Βαρδαρίου) βρίσκεται σε σημείο ιδιαίτερα απομακρυσμένο από τον κύριο όγκο των σχολείων που εξυπηρετεί το εν λόγω ΚΕΔΔΥ, με αποτέλεσμα να γίνεται χρονοβόρα και δαπανηρή η μετακίνηση για τους μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και τις οικογένειές τους» αναφέρει σχετικά η παρέμβαση του κόμματος.

Και συνεχίζει: «Επιπλέον, εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με την καταλληλότητα του κτηρίου να φιλοξενήσει μαθητές με κινητικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, η στέγαση της εν λόγω υπηρεσίας σε γραφεία που βρίσκονται στον 4ο όροφο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας (π.χ. σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης διαφυγής), ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία (κινητική, αισθητηριακή – τύφλωσης και κώφωσης -, πολλαπλή, αυτιστική, νοητική).

Ενώ προβληματισμοί εγείρονται σχετικά με το αν τα τετραγωνικά μέτρα των εν λόγω γραφείων αρκούν για τις αυξημένες ανάγκες της εν λόγω υπηρεσίας. Τέλος, προκύπτει θέμα και  σχετικά με τα έξοδα μετακίνησης στα οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι γονείς των παιδιών προκειμένου να μεταβούν από το ανατολικό όριο της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας μέχρι το εν λόγω κτίριο, τα έξοδα στάθμευσης (καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή δεν διατίθενται χώροι πάρκινγκ), καθώς και για το αν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προλαβαίνουν να επιστρέψουν εγκαίρως στο σχολείο τους μετά την αξιολόγησή τους, ώστε να απουσιάσουν από αυτό κατά το δυνατόν λιγότερες ώρες».

«Αξίζει να σημειωθεί» προσθέτει το ΚΚΕ «ότι ούτε η δημιουργία δεύτερου ΚΕΔΔΥ (ή ΚΕΣΥ, σύμφωνα με τις αλλαγές που επίκεινται) θα είναι αρκετό για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, όπως φαίνεται από τα γεωγραφικά όρια και τον πληθυσμό που εξυπηρετείται».

Με βάση τα παραπάνω, καταλήγει η παρέμβαση του κόμματος, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

«Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε το ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να στεγαστεί σε χώρο που πραγματικά να εξυπηρετεί ολόπλευρα, από άποψη υποδομών και δυνατοτήτων πρόσβασης (εύκολης, γρήγορης και οικονομικής), τις ανάγκες των μαθητών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους, δεδομένης της ήδη έντονης επιβάρυνσης που οι εν λόγω οικογένειες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους;».