Skip to main content

Παρεμβάσεις 20 εκατ. στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης

Οι δύο πρώτες εκτελεστικές συμβάσεις για το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού θα προχωρήσουν το 2021 - Ποιες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης αφορούν

Σε μια συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με ένα πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας, από το 2021 έως το 2023.

Ο κεντρικός δήμος, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μήτρου τεχνικό σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, δεν πρόκειται μόνο να τοποθετήσει νέους λαμπτήρες led αλλά θα αντικαταστήσει τις παλιές ξύλινες κολόνες, θα υπογειοποιηθεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ενώ παράλληλα, θα μπει σε εφαρμογή ειδικό σύστημα για τον τηλεχειρισμό και τον έλεγχο των ηλεκτρικών βλαβών.

«Βγήκε ένας προϋπολογισμός με βάση της ετήσιες παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει εκτός από την αντικατάσταση λαμπτήρων, όπου δεν έχει γίνει και την αντικατάσταση των παλιών ξύλινων κολώνων της ΔΕΗ με νέους ιστούς δικούς μας» υπογραμμίζει ο κ. Μήτρου, σύμφωνα με τον οποίο η παρέμβαση με τις κολώνες θα είναι σε περίπου 15.000 σημεία.

Ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου εξηγεί, παράλληλα, πως «όπου υπάρχει δίκτυο με εναέρια καλώδια, θα υπογειοποιηθεί και έτσι αυτό θα περιλαμβάνει ουσιαστικά και μια μίνι ανάπλαση της κάθε περιοχής». Σε κάθε περιοχή παρέμβασης θα μπει σύστημα τηλε-ελέγχου τόσο της κατανάλωσης όσο και του χειρισμού του δικτύου και των βλαβών.

Σύμφωνα με τον κ. Μήτρου, ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021. Ήδη είναι έτοιμες οι μελέτες για τις δύο πρώτες εκτελεστικές συμβάσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν εντός του έτους.

Η μία μελέτη αφορά την τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων σε επιλεγμένους δρόμους της Ε' δημοτικής κοινότητας, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας, με το έργο αντιμετωπίζονται ζητήματα δημοτικού φωτισμού

α) σε οκτώ οδούς που δεν υπάρχει έως σήμερα υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (και ο δημοτικός φωτισμός φιλοξενείται σε ξύλινους ιστούς ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς την απαραίτητη επάρκεια λόγω των δενδροστοιχιών),

β) σε έξι πάρκα με παλαιωμένο δίκτυο φωτισμού, με ιστούς που εμφανίζουν φθορές και φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας και μειωμένης απόδοσης καθώς και

γ) σε τρεις πεζόδρομους με συσσωρευμένα αιτήματα δημοτών σχετικά με το φωτισμό, για λόγους ασφάλειας.

Στις σημαντικότερες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η οδός Πλούτωνος και Γαβριηλίδη (το τμήμα από Χαιρώνειας έως Β. Όλγας) που αποτελούν τη βασική διέλευση των οχημάτων από την περιοχή του Ποσειδώνιου και από το Καραμπουρνάκι προς το κέντρο της πόλης, η περιοχή του παραδοσιακού οικισμού Ουζιέλ και οι οδοί πέριξ του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Ευκλείδης» μαζί με το πάρκο του παρακείμενου Μακεδονικού τάφου.

Η δεύτερη μελέτη, που θα εφαρμοστεί εντός του 2021 είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών και ειδικών φωτιστικών στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού, προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ.

Το έργο αφορά τα 2500 φωτιστικά παραδοσιακού τύπου στην πόλη και συγκεκριμένα, 750 στην Άνω Πόλη, 1.250 στο Ιστορικό Κέντρο και 520 στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Περιλαμβάνει επίσης την πλήρη αντικατάσταση του φωτιστικού σώματος με αντίστοιχο φωτιστικό τεχνολογίας Led. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας, στην περίπτωση διακεκριμένων φωτιστικών όπως της πλατεία Αριστοτέλους ή της Δημητρίου Γούναρη προβλέπεται η αντικατάσταση του εσωτερικού συστήματος με την αντίστοιχη μονάδα Led. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν -όπου απαιτείται- την αντικατάσταση των καλωδίων / ασφαλειών / γειώσεων και τη συντήρηση του ιστού (επισκευή θυρίδας, καθαρισμός, βαφή κ.λπ).

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μήτρου, στόχος των έργων είναι η βελτίωση του δημοτικού φωτισμού, η αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες, η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και η εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος των δημοτών. Παράλληλα, αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος, αυτό το διάστημα ετοιμάζονται οι μελέτες που πρόκειται να εκτελεστούν την επόμενη χρονιά.