Skip to main content

Παρενέργειες από την κρίση στην Ελλάδα φοβάται η Αλβανία

Την απαγόρευση στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη του 2009, καθώς και τη λήψη ανάλογων μέτρων για τις ελληνικές εμπορικές εταιρίες εξετάζει η αλβανική κυβέρνηση.
Την απαγόρευση στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους, για τη χρήση του 2009, καθώς και τη λήψη ανάλογων μέτρων, προσωρινής διάρκειας και για τις εμπορικές εταιρείες που διατηρούν παραρτήματα στη γειτονική χώρα, καλείται να εξετάσει η αλβανική κυβέρνηση.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη από την τοπική κυβέρνηση, αλλά οι σχετικές προτάσεις Αλβανών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων υπουργών, ως ενδεδειγμένες για τον περιορισμό των επιπτώσεων που πιθανώς θα έχει η κρίση της ελληνικής οικονομίας στην Αλβανία. «Είναι νωρίς να προβλέψουμε τις διαστάσεις τους, πρέπει, όμως, να πούμε ότι οι συνέπειες της ελληνικής οικονομικής κρίσης θα μεταφερθούν και στην Αλβανία», δήλωνε στα τέλη του 2009 ο κεντρικός τραπεζίτης της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο σεμιναρίου για τη χρηματοοικονομική κρίση που οργανώθηκε στα Τίρανα. Η βεβαιότητα του κ. Φουλάνι, διοικητή της ΚΤΑ (Κεντρική Τράπεζα Αλβανίας), για το «ντόμινο» επιπτώσεων από το οποίο κινδυνεύει η οικονομία της χώρας του στηρίχθηκε, όπως ανέλυσε ο ίδιος, στο γεγονός ότι η Αλβανία έχει υψηλό επίπεδο εμπορικών ανταλλαγών με την Ελλάδα, καθώς και για το ότι στη γείτονα υπάρχουν αρκετές ελληνικές τράπεζες.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο για το μήνα Δεκέμβριο του γραφείου Οικονομικών&Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, στο οποίο επισημαίνεται, ακόμη, ότι ένας επιπλέον λόγος που καθιστά βέβαιη την επίπτωση της ελληνικής κρίσης και στην Αλβανία έχει να κάνει με το ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα στέλνουν εμβάσματα στη «μητέρα» πατρίδα. «Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με Αλβανούς ειδικούς, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, όπως συνέβη στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, θα καταβάλλει προσπάθειες για την απασχόληση των Ελλήνων πολιτών, περιορίζοντας τις δυνατότητες των μεταναστών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δελτίο του ΟΕΥ. Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, εξάλλου, η μείωση των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα «θα επηρεάσει τουλάχιστον 250.000 αλβανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι ελληνικής εθνικότητας, προκειμένου να εισπράττουν το επίδομα των 250-300 ευρώ του ΟΓΑ».