Skip to main content

Παρέτεινε την αγωνία για τα νέα μέτρα ο Πεταλωτής

Στον αέρα παραμένουν ακόμα τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει.
Στον αέρα παραμένουν ακόμα τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν έχουν τελειώσει, δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία και όσο διαρκούν δεν μπορούμε να αναφερθούμε με λεπτομέρειες για το τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήματα για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και για ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και η κυβέρνηση θέλει να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί το σχέδιο δανεισμού που καταρτίζουμε. «Γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα και γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, με προβολή λογικών επιχειρημάτων από την κυβέρνηση, ώστε όποια απόφαση χρειαστεί να πάρουμε, να είναι η πιο επιεικής», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτές είναι επώδυνες, όμως η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα είναι οι πιο κοινωνικά δίκαιες, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό δημόσιο συμφέρον».

Πρόσθεσε, δε, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει προστασία του αδύναμου πολίτη και οποιεσδήποτε αποφάσεις υπάρξουν να έχουν ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν θα ισχύσουν το 2010.

«Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρει και τυπικά να είμαστε εντάξει, αλλά και ουσιαστικά η Βουλή να μπορεί να εκφράσει την άποψή της, που πρέπει να την εκφράσει μέσα από την υπευθυνότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα», επεσήμανε ερωτηθείς για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία για το μηχανισμό προς ψήφιση στη Βουλή.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προσδίδει σημασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ψήφιση των μέτρων, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και πως αυτή τη στιγμή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι ενέργεια σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

«Οι αποφάσεις μας, όσο δύσκολες κι αν είναι, οδηγούν την Ελλάδα στην ασφάλεια κι αυτό γιατί φροντίσαμε να δημιουργήσουμε έγκαιρα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από το μηδέν. Προχωράμε αποφασιστικά, σταθερά, σίγουρα, με σχέδιο. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός συναινεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση και να δούμε το φως στο τούνελ», υπογράμμισε.

Άλμα ανασυγκρότησης ο «Καλλικράτης»

«Στο πλαίσιο του προεκλογικού μας προγράμματος και με συνέπεια παρουσιάσαμε χτες το σχέδιο ΄΄Καλλικράτης΄΄, που είναι πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με το σχέδιο αυτό, η εξοικονόμηση πόρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και εγκαθιστά πρωτοφανή διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κύμα απολύσεων στο χώρο των ΟΤΑ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους δεν τίθεται κανένα ζήτημα και συμπλήρωσε ότι «οι υπόλοιπες συμβάσεις θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους».

Επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» γίνεται πολύ μεγάλη εξοικονόμηση των δημοσίων χρημάτων και εξορθολογισμός των δαπανών και ότι «επιτέλους θα σταματήσει αυτή η πελατειακή σχέση που, ειδικά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έβρισκε πολύ μεγάλη άνθηση».