Skip to main content

Παραίτηση Μπαλτά και απομάκρυνση Φαμπρ ζητούν Έλληνες καλλιτέχνες

Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατηγόρησαν τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών για καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό και τον χαρακτήρισαν «persona non grata».

Την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και την απομάκρυνση του Γιαν Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ζητούν με επιστολή τους Έλληνες καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εξαγγελίες του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατηγόρησαν τον Φαμπρ για καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό και τον χαρακτήρισαν «persona non grata».

Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα πορεία διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ του Φεστιβάλ εξέδιδε ανακοίνωση, με την οποία σημειώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του προγράμματος με ελληνικές εκδηλώσεις και σημειώνει ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι μετά από πρόταση του Φαμπρ, «αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών».

Συγκεκριμένα:

- Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
- Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).