Skip to main content

Παραιτείται ο Ισλανδός πρωθυπουργός μετά το σκάνδαλο των Panama Papers

Θα συζητήσουμε με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας πριν αποφασίσουμε τη διάλυση του κοινοβουλίου, τόνισε ο πρόεδρος 'Ολαφουρ Γκρίμσον.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον την Τρίτη, οποίος, νωρίτερα την ίδια μέρα ανακοίνωσε ότι ζήτησε διάλυση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξελίξεις έρχονται μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε από τη διαρροή των «Panama Papers» και αγγίζει και τον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της Προόδου ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του» είπε στην τηλεόραση ο Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Γεωργίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου καθώς η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μετά το σκάνδαλο των «Panama Papers».

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον δήλωσε, μετά τη συνάντηση του με τον Γκουνλάουγκσον, ότι θέλει να συζητήσει με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας προτού λάβει κάποια απόφαση για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Την Δευτέρα η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Γκουνλάουγκσον δεν είχε δηλώσει off shore εταιρεία που είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, προκειμένου να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε η τελευταία από τον πατέρα της.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.