Skip to main content

Παραιτήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας

Ο υπουργός 'Άμυνας της Αρμενίας, Νταβίτ Τονογιάν παραιτήθηκε ύστερα από δυόμιση χρόνια στον υπουργικό θώκο. Ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Νταβίτ Τονογιάν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, καθώς κορυφώνεται η πίεση στην κυβέρνηση του Γερεβάν μετά την ειρηνευτική συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Τονογιάν παραιτήθηκε σύμφωνα με την αρμενική εφημερίδα Άραβοτ ύστερα από δυόμιση χρόνια στον υπουργικό θώκο, κι ενώ οι διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Τη θέση του υπουργού Άμυνας, σύμφωνα πάντα με την Άραβοτ, πρόκειται να πάρει ο Βαγαρσάκ Χαρουτιουνιάν, κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπουργός Άμυνας από το 1999 έως το 2000.

Η αποχώρηση του κ. Τονογιάν έρχεται τέσσερις ημέρες μετά την παραίτηση και του υπουργού Εξωτερικών Ζοχράμπ Μνατσακανιάν τη Δευτέρα και επτά ημέρες μετά την αποχώρηση και του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Γερεβάν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Πασινιάν έχει επανειλημμένως απορρίψει τις εκκλήσεις από αντιπάλους και διαδηλωτές να παραιτηθεί εξαιτίας αυτού που χαρακτηρίζουν ως ολέθρια διαχείριση μιας σύγκρουσης έξι εβδομάδων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε γύρω περιοχές.

Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό αρμενικό έλεγχο παραδίδονται στο Αζερμπαϊτζάν οι δυνάμεις του οποίου ανακατέλαβαν κομμάτια της επικράτειας που είχε χάσει το Μπακού σε προηγούμενο πόλεμο στα χρόνια του 1990.

Ήδη την Παρασκευή τα πρώτα αζέρικα στρατεύματα μπήκαν στην περιοχή του Αγκντάμ, προς εκπλήρωση των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας, κι ενώ το Μπακού έχει επεκτείνει ως την 1η Δεκεμβρίου την περίοδο χάριτος στους Αρμενίους των περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που περνούν στον έλεγχό του για να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες πριν μπει και εκεί ο αζέρικος στρατός.