Skip to main content

Parfait: Η εταιρεία που ταξιδεύει τις γλυκιές γεύσεις των Σερρών ανά τον κόσμο

Η Parfait, σταθερός προμηθευτής των duty free, έχει βαλθεί να κατακτήσει τις ξένες αγορές με το νέο σνακ της, την γκοφρέτα με φιστικοβούτυρο Riddle.

Εδώ και 40 χρόνια γλυκαίνει από τις Σέρρες την ελληνική αγορά με τα προϊόντα της, ενώ επί τρεις δεκαετίες αποτελεί έναν από τους βασικότερους προμηθευτές των duty free σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, ταξιδεύοντας τα παραδοσιακά της είδη, όπως είναι τα λουκούμια, οι ακανέδες και οι κουραμπιέδες, σε όλο τον κόσμο. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα έχει βαλθεί να κατακτήσει τις ξένες αγορές με το νέο σνακ-superfood της, την γκοφρέτα με φιστικοβούτυρο Riddle, ένα γλυκό «αίνιγμα», όπως δηλώνει το όνομά του, που έχει ήδη τοποθετηθεί σε Ρωσία, Μπαχρέιν, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Ο λόγος για τη σερραϊκή εταιρεία ζαχαροπλαστικής Parfait, την οποία δημιούργησε το 1981 στην πόλη των Σερρών ο Θανάσης Σαπουνάκης, μόλις 23 χρονών τότε, γεμάτος καινοτόμες ιδέες και οπλισμένος με όρεξη να συστήσει στην αγορά νέα γλυκά και προϊόντα που δεν είχε ξαναδεί. Με τη σύζυγό του Ζωή στο πλευρό του έχτισε μια γλυκιά παράδοση που σήμερα, 40 χρόνια μετά, έχοντας μια βιοτεχνική μονάδα και δύο καφεζαχαροπλαστεία στις Σέρρες και ένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και έντονα εξωστρεφή διάθεση συνεχίζει με νέο αέρα, αυτόν της δεύτερης γενιάς, των γιων της οικογένειας, Γιάννη και Κωνσταντίνου, που αφουγκράζονται τις τάσεις της αγοράς και προσεγγίζουν με νέα προϊόντα και το πιο νεανικό κοινό.

Διακρίσεις και νέα προϊόντα

Με τέσσερα βραβεία ποιότητας Olympic Awards, ένα βραβείο καινοτόμου παραδοσιακού προϊόντος στην έκθεση Detrop, καθώς και πολλές διακρίσεις για την συσκευασία των ειδών της, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου βραβείου συσκευασίας ΕΒΓΕ στην κατηγορία του το 2019, η Parfait δίνει έμφαση στην καινοτομία και την ποιότητα, κάνοντας συνεχώς νέες προτάσεις.

Από αριστερά προς τα δεξιά τα αδέρφια Γιάννης και Κωνσταντίνος Σαπουνάκης

 

 

Έτσι τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσίασε για πρώτη φορά στην διεθνή έκθεση ISM στην Κολωνία τα δύο σνακ της με γκοφρέτα και φιστικοβούτυρο και το όνομα Riddle, που έχουν κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις στο εξωτερικό, όπου άρχισαν να τοποθετούνται πριν από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για δύο ελληνικές προτάσεις σνακ, μία γκοφρέτα με φυστικοβούτυρο και μία με φυστικοβούτυρο συνδυασμένη με κρέμα bitter, αμφότερες επικαλυμμένες με σοκολάτα γάλακτος. Ήδη μάλιστα η σερραϊκή εταιρεία βρίσκεται για το Riddle σε προχωρημένες συζητήσεις με διανομείς σε Νότιο Κορέα, Μαλαισία και με μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει δε δύο ακόμα γεύσεις της σειράς στα σκαριά, οι οποίες αναμένεται να βγουν στην αγορά εντός του 2021. «Το Riddle είναι το μοναδικό ελληνικό προϊόν στην κατηγορία του» λέει στη Voria.gr η Ζωή Σαπουνάκη.

Με «συνταγή» το αρμονικό πάντρεμα φρέσκων ιδεών και κλασικών γεύσεων, αλλά και με μοντέρνες συσκευασίες, η Parfait διαθέτει σήμερα επτά διαφορετικές σειρές προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα σνακ Riddle, τα Knack, μπάλες γκοφρέτας με επικάλυψη σοκολάτας και γέμιση πραλίνα φουντουκιού, τα Choco delights, σερραϊκός ακανές και τις σειρές Evareston, με ιδιαίτερα λουκούμια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και σιροπιαστά και Mythical Collection. Στόχος της δε είναι η συνεχής διεύρυνση της παρουσίας των προϊόντων αυτών στο εξωτερικό.

Η μονάδα της Parfait στις Σέρρες

 

 

 

Τέσσερις δεκαετίες γλυκιάς πρωτοπορίας

Η Parfait ξεκίνησε μέσα από την δημιουργική διάθεση του Θανάση Σαπουνάκη που το 1981 δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες και έφερε πρώτος στην πόλη γλυκά που τότε κανείς δεν γνώριζε, όπως το τιραμισού και το τσιζκέικ. Λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στη δουλειά η σύζυγός του Ζωή, που είναι έκτοτε συνοδοιπόρος του στην επιχείρηση.

Το 1991 και με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες της Parfait, αλλά και την διάθεση για επέκταση, το ζευγάρι δημιούργησε μια βιοτεχνική μονάδα ζαχαροπλαστικής στο 3ο χλμ. Σερρών-Δράμας και άρχισε να διευρύνει την παρουσία του στην πόλη. Λίγα χρόνια αργότερα μάλιστα δημιούργησε ένα κατάστημα και στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, με τα ζαχαροπλαστεία η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με τα Hellenic Duty Free Shops, συστήνοντας τα παραδοσιακά της προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Την τελευταία διετία η Parfait μπήκε και στον χώρο των σκακ, θέλοντας να προσαρμοστεί στις νέες τάσεις. Παράλληλα, έδωσε μια νέα μορφή στο ζαχαροπλαστείο της στο κέντρο των Σερρών, το οποίο μετονομάστηκε σε Parfait Make your cake, όπου οι πελάτες μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους γλυκά.

Σήμερα, οι δύο γιοι της οικογένειας έχουν αναλάβει τα ζαχαροπλαστεία, ενώ οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τη χονδρική και τις εξαγωγές.