Skip to main content

Πάρις Μπίλλιας ο «εκλεκτός» της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ φέρεται να έχει «κλειδώσει» και η ΝΔ στο πρόσωπό του βρήκε τον αντίπαλο στον Γιάννη Μπουτάρη.

Στο πρόσωπο του προέδρου του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάρη Μπίλλια φαίνεται ότι κλείδωσε η υποψηφιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο κ. Μπίλλιας είναι ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη για να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ η «συμφωνία» μεταξύ των δύο έχει αρκετό καιρό που έκλεισε (περίπου δύο μήνες λένε οι πληροφορίες) και πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως κατά πάσα πιθανότητα στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το όνομα του κ. Μπίλλια ως υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ είχε ακουστεί ως ένα από τα πολλά που κυκλοφορούσαν όλο αυτό το διάστημα και κυρίως μετά τη στήριξη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και την ανακοίνωση του Σταύρου Καλαφάτη ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.

Επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του κομματικού επιτελείου της ΝΔ, που ασχολείται με την οριστικοποίηση των στηρίξεων σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες (τρία κορυφαία κομματικά στελέχη), ήταν ο αντίπαλος του κ. Μπουτάρη να είναι ένα πρόσωπο που ταιριάζει στο προφίλ του νέου τεχνοκράτη πολιτικού, με ευρύτερη απήχηση, παρουσία και αναγνωρισιμότητα στην τοπική κοινωνία, ο οποίος θα στηριχθεί στην επάρκειά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής και στην παραγωγή έργου για τους πολίτες. Στην «Πειραιώς» ήθελαν ο αντίπαλος του κ. Μπουτάρη να γνωρίζει και να έχει θέση για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, να έχει ευρύτερη γνώση και συγκεκριμένο πρόγραμμα για μείζονα ζητήματα της περιοχής (νομός – περιφέρεια), να έχει πρόγραμμα στηριγμένο σε συγκεκριμένα επιχειρήματα, που θα είναι υλοποιήσιμο και να μπορεί να δώσει στον δήμο την εξωστρέφεια με πιο τεχνοκρατικό τρόπο κι όχι με το στιλ του κ. Μπουτάρη, που είναι πιο προσωπικό. Με άλλα λόγια να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, προβάλλοντας αυτά κι όχι το δικό του πρόσωπο, ώστε η Θεσσαλονίκη στη βάση συγκεκριμένων δράσεων, παρεμβάσεων και έργων να διεκδικήσει το ρόλο της στο βαλκανικό περίγυρο. Κριτήριο αποτελεί προφανώς και η πολιτική στάση του υποψηφίου, που πρέπει να ταιριάζει στην πολιτική Μητσοτάκη και στο νέο ύφος που ο ίδιος προωθεί στο κόμμα μετά την ανάληψη της ηγεσίας του...

Τα κριτήρια αυτά πληροί –κατά τη ΝΔ- ο κ. Μπίλλιας, χωρίς πάντως να είναι ο μόνος από τους πολλούς υποψήφιους, με τους οποίους συζήτησε το κομματικό επιτελείο ή τους ελάχιστους με τους οποίους είχε προσωπική συνάντηση και ο πρόεδρος του κόμματος.

Τι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του κ. Μπίλλια; Η διάθεσή του να στήσει ένα ψηφοδέλτιο ουσίας, που θα ασχοληθεί και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, κάτι που κατά τη ΝΔ δεν κάνει η διοίκηση Μπουτάρη. Όπως επίσης και η γνώση του για τα τεχνικά ζητήματα ως προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ και για τα έργα συνολικά. Ο Πάρις Μπίλλιας είναι αλήθεια ότι έχει σφαιρική γνώση των προβλημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει πάρει συγκεκριμένες θέσεις, χωρίς πάντως να είναι συγκρουσιακός και χωρίς να έχει «κόντρες», παρά το γεγονός ότι δεν έχει φοβηθεί ποτέ να εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του ή να μπει σε αντιπαράθεση, με κόσμιο τρόπο χάρις στον ήπιο χαρακτήρα του, με όσους διαφωνεί. Ο κ. Μπίλλιας μπορεί να είναι στέλεχος της ΝΔ, όμως δεν περνά ως κομματική υποψηφιότητα, δεδομένου ότι και στο Επιμελητήριο επένδυσε στη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις, ανεξαρτήτως κομματικής στήριξης. Επίσης, είναι νέος άνθρωπος, καθόλου φθαρμένος από την πολιτική, ενώ θα είναι και «φρέσκος» στην Αυτοδιοίκηση. Πληροί επίσης ακόμη ένα κριτήριο, την απαίτηση ο υποψήφιος που θα στηρίξει η ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης να είναι εντελώς διαφορετικός από τον κ. Μπουτάρη και να ενώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, που ο πρόεδρος της ΝΔ θα ήθελε να έχουν λόγο και παρέμβαση στην πορεία της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες της Voria.gr λένε πως πλέον στη ΝΔ δεν ψάχνονται πλέον για άλλο υποψήφιο, ενώ ο κ. Μπίλλιας παραμένει φειδωλός στις δηλώσεις του ή για την ακρίβεια αποφεύγει να απαντήσει όποτε η κουβέντα πηγαίνει σε αυτό το ζήτημα. Ερωτηθείς σχετικά από τη Voria.gr περιορίστηκε να μη διαψεύσει τις πληροφορίες, ούτε όμως και να τις επιβεβαιώσει, αφού περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο.

Πάντως, το νέο έχει διαρρεύσει σε αρκετούς «γαλάζιους» εξ ου και τα πειράγματα που δέχεται συνεχώς στις δημόσιες εμφανίσεις του ο κ. Μπίλλιας, όπως για παράδειγμα στο χτεσινοβραδινό Export-Summit VI του ΣΕΒΕ, παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη... Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, το όνομα της οποίας επίσης είχε κυκλοφορήσει ως υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, ήταν από εκείνες που προέκριναν την υποψηφιότητα του κ. Μπίλλια, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με το «μητσοτακικό» στρατόπεδο, ενώ έχει άριστες σχέσεις και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, όπως και με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι όμως ο Πάρις Μπίλλιας; Από το βιογραφικό του: «Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1967 στον Πειραιά. Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΑΠΘ. Έτος αποφοίτησης το 1990. Είναι πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ από το 2014 ως σήμερα, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης από το 1999 – 2005 και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών από το 2009 -2012. Είναι μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας από το 2014 – σήμερα. Παράλληλα, είναι συνιδρυτής μελετητικής τεχνικής εταιρείας στην οποία είναι Δ/νων Σύμβουλος και συνιδρυτής κατασκευαστικής εταιρείας ιδιωτικών έργων. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας έχει εκπονήσει και συντονίσει μεγάλο αριθμό στατικών μελετών κτιριακών και τεχνικών έργων δημοσίου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Είναι έγγαμος με την οδοντίατρο Ανδρονίκη Πουλαδή και έχουν ένα παιδί, τη Βενετία».