Skip to main content

Παρίσι: Απονέμει μετά θάνατον τον τίτλο του επίτιμου δημότη στην Ιρανή Μαχσά Αμινί

Η δήμαρχος του Παρισιού θα προτείνει να μετονομαστεί «Αμινί» μια περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας «ώστε κανένας να μην ξεχάσει» την 22χρονη Ιρανή.

Η πόλη του Παρισιού σκοπεύει να απονείμει μετά θάνατον τον τίτλο του επίτιμου δημότη στην Μαχσά Αμινί, την 22χρονη Ιρανή που έχασε τη ζωή της στην Τεχεράνη μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, όπως ανακοίνωσε χθες η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός Αν Ινταλγκό.

Η 22χρονη πέθανε όσο βρισκόταν υπό κράτηση και ο θάνατός της προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εντός αλλά και εκτός των συνόρων του Ιράν.

Η Ινταλγκό δήλωσε ότι ο τίτλος αυτός απονέμεται για να τιμήσει αυτούς που «μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους».

Η δήμαρχος του Παρισιού είπε ακόμη ότι θα προτείνει την μετονομασία σε «Αμινί» μιας περιοχής της πόλης «ώστε κανένας να μην την ξεχάσει».

«Ο θαυμασμός μας για αυτές τις γυναίκες είναι απεριόριστος, το Παρίσι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό εκείνων που μάχονται για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους», σχολίασε η δήμαρχος.

Η Αμινί συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και δεν είναι σαφές τι ακριβώς ακολούθησε.

Οι ιρανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι έπεσε σε κώμα και πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι αντιφρονούντες αντιτείνουν ότι η νεαρή έπεσε θύμα αστυνομικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa