Skip to main content

Πάρκο για τον πολιτισμό της διατροφής στο στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου

Όλα όσα σχεδιάζει ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με το έργο «Ελάτε να μαγειρέψουμε» στο διατηρητέο του πρώην στρατοπέδου.

Ένα μοναδικό πάρκο για τον πολιτισμό της διατροφής σχεδιάζει να δημιουργήσει στο στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με κεντρικό σημείο αναφοράς το διατηρητέο κτήριο εντός του στρατοπέδου.

Όπως έγραψε η Voria.gr η αναπαλαίωση, ανακαίνιση και αξιοποίηση του συγκεκριμένου διατηρητέου αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης συνάντησης του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο Δήμος έχει σημαντική ετοιμότητα για το σχέδιό του, καθώς δεν αποτελεί πλέον μια απλή ιδέα, αλλά έχει εκπονηθεί και προμελέτη, με τίτλο «Ελάτε να μαγειρέψουμε! (Cook4U-Good4U)».

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Θανάσης Παπαγεωργίου, «στόχος μας είναι η ανάπλαση τόσο του κτηρίου, όσο και του περιβάλλοντος χώρου για τη δημιουργία κέντρου δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διατροφή, τα βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα και τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ανοικτού προς το κοινό της πόλης και των επισκεπτών της».

Ο προϋπολογισμός για να υλοποιηθεί το εγχείρημα του Δήμου αγγίζει περίπου τα 2,5 εκ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι με τη διενέργεια διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, σε δύο χρόνια μπορούν τα σχέδια να γίνουν πράξη.



Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «το έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση, εξοπλισμό και ενδιαίτηση ενός κτηρίου συνολικής εσωτερικής επιφάνειας 1.275 τ.μ. στο πρώην στρατόπεδο Μ. Αλέξανδρος και των περί αυτό εξωτερικών χώρων, για τη δημιουργία ενός κέντρου αφιερωμένου στην διαιτολογία, τη διατροφή, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών. Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό περιλαμβάνουν τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς από όλη την χώρα, εξοπλισμό για την επεξεργασία τους (μαγείρεμα), την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, παράγοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο αποθετήριο συνταγών, μεθόδων, υλικών και ιστορικότητας, προσβάσιμο από όλον το κόσμο μέσω διαδικτύου».

Οι στόχοι

Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

-Τη μετατροπή του κτιρίου και των περιμετρικά σε αυτό υπαίθριων χώρων σε θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα τον πολιτισμό της διατροφής.

-Την παροχή επιστημονικά ελεγμένων διατροφικών αναλύσεων σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, αναλύοντας τις πρώτες ύλες, τις μεθόδους παρασκευής και τον τρόπο ζωής.

-Την προώθηση, εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού (ιδίως τους νέους παραγωγούς και καταναλωτές) σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και υποδειγματικών πρακτικών, καθώς και την υποδειγματική διάθεση προϊόντων από επώνυμους παραγωγούς.

-Τη διάθεση στο κοινό υποδομών εξοπλισμού και λογισμικού για την άρτια βιντεοσκόπηση και δημοσίευση ελληνικών και βαλκανικών συνταγών, με σκοπό την προώθησή τους μέσω διαδικτύου στο παγκόσμιο κοινό.

-Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου γευσιγνωστικής και μαγειρικής γνώσης και τεχνικών προσβάσιμο από όλους.

-Την πλαισίωση του κέντρου με δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή παραγωγούς, καταναλωτές, κοινωνικούς φορείς, επισκέπτες και κυρίως τους νέους και την οικογένεια.

-Τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου όπου οι ντόπιοι πολίτες καθώς και οι επισκέπτες της πόλης να το βρίσκουν ενδιαφέρον, ελκυστικό και ψυχαγωγικό ώστε να το επισκέπτονται με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες τους, επαναληπτικά.

-Την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, μεταναστευτικός πληθυσμός, ιστορικός τουρισμός, περιοδικές εορτές, κ.λπ.) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων στους χώρους του πάρκου, σε ετήσια βάση.

-Την προσέλκυση του εμπορικού ενδιαφέροντος στρατηγικών συμμάχων για την άντληση χορηγικών προγραμμάτων κλίμακας, σε είδος ή πόρους, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πάρκου.

-Τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου δραστηριότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, διεθνή εμβέλεια και εμβληματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

-Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

Σε ποιους απευθύνεται

Το έργο απευθύνεται στους κατοίκους του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης και των όμορων δήμων, καθώς και σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στους επισκέπτες της περιοχής, στο σχολικό κοινό, σε αγροτικούς, κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς παραγωγούς και φορείς, την Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, τους εμπόρους τροφίμων, εξοπλισμού εστίασης και τα ΜΜΕ. Επίσης απευθύνεται σε πολιτιστικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, εκπαιδευτικούς οργανισμούς εστίασης, ψυχαγωγικούς φορείς και επαγγελματίες και στον επιχειρηματικό κόσμο για τις κοινωνικές και πολιτιστικές τους δραστηριότητες. Με τη διαδικτυακή υποδομή, το έργο απευθύνεται σε όλον τον κόσμο ως βήμα προβολής της Μεσογειακής Διατροφής και ιδιαίτερα του πλούτου της ελληνικής κουζίνας και των παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης, όπως διευκρινίζει ο Δήμος, με την παραπάνω υποδομή, θα προβληθούν προϊόντα και παραγωγοί οργανικής πρακτικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Σημασία του έργου

«Η σημασία του έργου είναι πολυσχιδής, παρέχοντας οφέλη για τον τόπο, την ευρύτερη περιοχή, την ίδια τη χώρα και τα Βαλκάνια. Κατά την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την απασχόληση ενός συνόλου επαγγελματιών και παρόχων υπηρεσιών, στον κατασκευαστικό, οικοδομικό, τεχνολογικό, διατροφολογικό και εμπορικό τομέα.  Η φύση και στόχος του έργου απευθύνεται σε κάθε κατηγορία κοινού, ανεξάρτητα φύλλου, εθνικής σύστασης, ΑΜΕΑ ή ηλικίας. Στις δραστηριότητες του πάρκου περιλαμβάνονται στοχεύσεις για σχολικό κοινό, ιδιαίτερα ερείσματα για την εμπλοκή των νέων και την ενασχόληση με τη διατροφή ως ένα βασικό τομέα του πολιτισμού της διαβίωσης. Το πάρκο αποτελεί απόλυτα καινοτομική πρωτοτυπία, συνθέτοντας δραστηριότητες της καθημερινότητας με την παράδοση, την επιστήμη της διατροφής, της υγείας, της ευωχίας, της τεχνολογίας, της κοινωνικοποίησης και της μάθησης. Το πάρκο μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την ανάδειξη της περιοχής του Δήμου στον αστικό ιστό της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ελλάδας, ακόμη και των Βαλκανίων. Η αξιοποίηση του πολιτιστικού υποστρώματος της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, συμμαχικά νεκροταφεία, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, αγροτική περίγυρος, κ.λπ.) θα αποτελέσει βασικό στήριγμα για την επιτυχή εξέλιξή του. Η δυνατότητα που θα προσφέρει το πάρκο στο κοινό, να παράγει πολυμεσικό υλικό διαθέσιμο σε όλους (μέσω του τηλεοπτικού studio και του διαδικτύου), αποτελεί μία ακόμη καινοτομία στον τομέα των ΜΜΕ που θα αποτελέσει πρότυπο για την επέκτασή του. Από τα παραπάνω γίνεται σαφής η αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου για τον Δήμο και την πόλη», επισημαίνεται στην προμελέτη.

Οικονομικά οφέλη

«Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, είναι ότι το έργο κατά την υλοποίησή του θα προσφέρει απασχόληση σε ένα ευρύ σύνολο επαγγελματιών πολλών ειδικοτήτων (άνω των 50) με παροχές αμοιβών άνω των 250.000 ευρώ, καθώς και θα συμβάλει με τις προμήθειές του πάνω από 600.000 ευρώ στην αγορά. Το αποτέλεσμα του έργου θα προσφέρει 20-25 θέσεις μόνιμης απασχόλησης και άνω των 200 ημερομισθίων έκτακτης απασχόλησης, κυρίως νέων, όπως επίσης και ετήσιες αγορές προϊόντων διατροφής ύψους περίπου 500.000 ευρώ», τονίζει ο Δήμος.

Το διατηρητέο

Η βασική διαμόρφωση του κτηρίου για τη στέγαση των δραστηριοτήτων και των υποδομών του έργου, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στη μελέτη εφαρμογής, περιλαμβάνει σημαντικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις και χωροθετήσεις.

Μεταξύ άλλων, το κτήριο μετά τις παρεμβάσεις θα περιλαμβάνει παρασκευαστήριο πρώτων υλών, αποθήκη και ψυγεία, κατάστημα τροφίμων, κουζίνες για το κοινό, παρασκευαστήριο ζαχαροπλαστείου, πλυντήρια, κάβα ποτών και αναψυκτικών, ένα πολύ μεγάλο ζαχαροπλαστείο, τραπεζαρία χωρητικότητας 200 ατόμων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (για προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις, κ.λπ.), βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο και καφενείο.

Εξωτερικοί χώροι

Οι εξωτερικοί χώροι περιμετρικά του κτηρίου αποτελούνται από συνολική έκταση (που περιλαμβάνει το κτήριο) συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.μ.

Η επιφάνεια έχει υποδιαιρεθεί σε οχτώ τμήματα:

-Το κτίριο και η περίμετρός του.

-Η «αλάνα» στο εμπρόσθιο τμήμα του κτιρίου.

-Η πρόσβαση και ο χώρος στάθμευσης του προσωπικού και της τροφοδοσίας.

-Ο κήπος.

-Το άλσος.

-Ο λαχανόκηπος «Μποστάνι».

-Ο παιδότοπος.

-Ο ορνιθώνας.

Θα γίνουν διαμορφώσεις, ώστε στον εξωτερικό χώρο να δοθεί η δυνατότητα να φιλοξενεί υπαίθριες δραστηριότητες όπως εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, πολιτιστικές δραστηριότητες, εορταστικές και θεσμικές εκδηλώσεις, ψυχαγωγικά δρώμενα, υπαίθριες αγορές κ.λπ.

Το άλσος είναι ο δενδρόφυτος με πεύκα χώρος βορείως του κτηρίου. Στο χώρο αυτό, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, θα είναι δυνατή η φιλοξενία επισκεπτών ως υπαίθρια τραπεζαρία, ως χώρος πικνίκ και υπαίθριου μαγειρέματος, κυρίως ψητών σε κτιστές ψησταριές. Η επιφάνεια του «Άλσους» είναι περ. 3.400 τ.μ.

Σε περιοχή με πεύκα και ελεύθερο χώρο σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής παιδότοπος, εκτάσεως 1.200 τ.μ. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να παίζουν παιδιά επισκεπτών του πάρκου όταν οι συνοδοί τους είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία εδεσμάτων. Ο χώρος αυτός συνορεύει και με το άλσος από το οποίο οι συνοδοί των παιδιών θα μπορούν να τα παρακολουθούν.

Ο λαχανόκηπος είναι έκτασης 1.000 τ.μ., στον οποίο θα καλλιεργούνται λαχανικά και βότανα. Στην έκταση αυτή θα δημιουργηθούν 14 παρτέρια διαφόρων διαστάσεων στα οποία θα καλλιεργούνται σ δύο περιόδους του χρόνου (Άνοιξη και Φθινόπωρο) διάφορα λαχανικά. Τα παρτέρια αυτά θα αποτελούν δραστηριότητα για σχολεία της περιοχής, τα οποία θα «υιοθετούν» ένα από αυτά και σε επισκέψεις τους θα επιμελούνται της καλλιέργειάς του. Με τη δραστηριότητα αυτή θα αναπτυχθεί η εκτίμηση των παιδιών στη ποιότητα και την αξία των λαχανικών, της αγροτικής παραγωγής και της διατροφικής τους σημασίας. Επίσης, θα είναι δυνατή η συγκομιδή καρπών και λαχανικών και η μετέπειτα προετοιμασία τους στο πρόγραμμα «Το σχολείο μαγειρεύει».

Επίσης θα δημιουργηθεί ένας μικρός ορνιθώνας, έκτασης 900 τ.μ., στον οποίο θα εκτρέφονται κότες και μερικά άλλα οικόσιτα πτηνά για παραγωγή αβγών. Τα πτηνά θα βόσκουν σε φυτική καλλιέργεια εντός του χώρου και θα ταΐζονται με φυσικές τροφές και υπολείμματα από την επεξεργασία λαχανικών και φρούτων από τα παρασκευαστήρια και τις κουζίνες του έργου. Ο ορνιθώνας θα έχει δική του περίφραξη και στεγασμένους χώρους για τα πτηνά. Ο καθαρισμός του ορνιθώνα θα συμβάλει στη λίπανση του «Μποστανιού». Η σημασία του ορνιθώνα είναι αφενός εκπαιδευτική ως οικοσύστημα και ανακύκλωση, ενώ αφετέρου θα παρέχει πρώτες ύλες για σχολικές δραστηριότητες. Το «Μποστάνι» θα διαθέτει σπορείο και αποθήκη εργαλείων.