Skip to main content

Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει το Πάρκο Ρουμανικών στη Νεάπολη (φωτο)

Ανάπλαση μιας έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στη Νεάπολη. Τι προβλέπει η μελέτη.

Σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό χώρο αναψυχής και πρασίνου αναμένεται να μετατραπεί το πάρκο Ρουμανικών, στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με υπαίθριο θέατρο, αρωματικό κήπο, χώρους για παιδιά και για άθληση και ειδικά μονοπάτια.

Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση, 5.323 τ.μ., στην περιοχή της Νεάπολης, η οποία, σήμερα, σε ένα τμήμα της παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

Σήμερα ο χώρος αυτός, εκτός από χώρος πράσινου – παρτέρια, περιλαμβάνει παιδική χαρά, ανοιχτό μικρό αμφιθέατρο, καθώς και σύμπλεγμα δύο εγκαταλειμμένων κτισμάτων, το πρώην αναψυκτήριο και μια αυθαίρετη σε αυτό προσθήκη. Ο αστικός εξοπλισμός του είναι παλιός, τα φωτιστικά στοιχεία δεν είναι επαρκή

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου αστικού πρασίνου και αναψυχής με πολυλειτουργικό χαρακτήρα, πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες.

Η μελέτη ανάπλασης πήρε, ήδη, το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης - Συκεών και υποβλήθηκε ο φάκελος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότησή του έργου από ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Είναι ειλημμένη η απόφαση από τη δημοτική αρχή για την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης. «Εντός του 2018 θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Είμαστε έτοιμοι και με τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του πάρκου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πώς θα μεταμορφωθεί η έκταση – Τι προβλέπει η μελέτη

Το πάρκο των Ρουμανικών περικλείεται από τις οδούς Κων. Καραμανλή, Ελ. Βενιζέλου, Α. Παπανδρέου και Αγ. Στεφάνου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χώρους με βλάστηση, τον δεύτερο πνεύμονα πρασίνου της Νεάπολης, μετά τον Στρεμπενιώτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται να δημιουργηθεί η κεντρική πλατεία του «Μακεδονικού» με ένα νέο μελλοντικό αναψυκτήριο, υπαίθριο θέατρο - χώρο εκδηλώσεων 150 ατόμων, παιδική χαρά, χώρος με επιτραπέζια παιχνίδια, αρωματικό κήπο, μονοπάτια - διαδρομές περιπάτου με κιόσκια και καθιστικά, νέο εξοπλισμό φωτισμού και νέο αστικό εξοπλισμό.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσίων προβλέπεται:

Πλατεία του Μακεδονικού - Νέο αναψυκτήριο: Το νέο αναψυκτήριο χωροθετείται στην πλατεία, επιφάνειας 120τ.μ.. Η διαμόρφωση του χώρου θα επιτρέπει τη χρήση του από όλους σε όλες τις ώρες της μέρας. Με τη δημιουργία καθιστικών, μονοπατιών και ελεύθερων διαμορφώσεων, οι επισκέπτες έχουν εναλλακτικές δυνατότητες οικειοποίησης του.

Θέατρο: Ο χώρος του θεάτρου φιλοξενεί 150 θεατές με δυνατότητα εναλλακτικών χρήσεων, παιχνιδιών, παιδικών παραστάσεων, εκπαιδευτικών συναντήσεων, υπαίθριων μαθημάτων, ερασιτεχνικών παραστάσεων κλπ.

Διαδρομές – μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή και πιο ιδιωτικές συναντήσεις.

Σύνθεση γλυπτού με σιντριβάνι στον κεντρικό άξονα κίνησης του πάρκου.

Χώρος ειδικών οργάνων άθλησης: Στο τμήμα αυτό χωροθετούνται τα ειδικά όργανα άθλησης, όπου ενήλικες μπορούν να αθληθούν μέσα με όμορφο χώρο πρασίνου.

Παιδική Χαρά: Ο χώρος της Παιδικής Χαράς με ελεγχόμενη είσοδο – έξοδο, αναφέρεται σε μικρά παιδιά.  

Το «μικρό χωριό»: Χωροθετημένο δίπλα στην παιδική χαρά το «μικρό χωριό» απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά. Πρόκειται για έναν περίκλειστο ασφαλή χώρο για δημιουργικό παιχνίδι παιδιών με συνοδεία ενηλίκων. Περιέχει σε ελεύθερη διάταξη τραπέζια για επιτραπέζια παιχνίδια, πάγκους / καθιστικά, σπιτάκια ξύλινα και καθιστικά για ενηλίκους που προσέχουν τα παιδιά.

Το μικρό γήπεδο: Είναι ένας χώρος με χλοοτάπητα για ελεύθερο παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά.

Χώρος για επιτραπέζια παιχνίδια: Χώρος με ελεύθερη διάταξη τραπεζόπαγκων, για επιτραπέζια παιχνίδια ενηλίκων, πικνίκ, σχολικές εκδρομές, και κοινοτικές συναντήσεις.

Χώρος ανάπαυσης: Στο τμήμα αυτό υπάρχει μεγάλο παρτέρι με αρωματικά φυτά και καθιστικά.

Γκρεμίζεται το παλιό εγκαταλελειμμένο αναψυκτήριο

Στο πάρκο υπάρχει και ένα αναψυκτήριο, με μια αυθαίρετη σε αυτό  προσθήκη, τα οποία εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες.

Ωστόσο, εδώ και λίγα χρόνια δεν λειτουργεί ο χώρος και έχει εγκαταλειφθεί. Το κτίσμα του αναψυκτήριου τώρα είναι επικίνδυνο και έχει μετατραπεί σε παγίδα για παιδιά που παίζουν στο σημείο.

Όπως επισημαίνει, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οι υπηρεσίες του δήμου πολλές φορές έχουν κλειδώσει και σφραγίσει το κτήριο. Ωστόσο, παραβατικά άτομα το ανοίγουν και προκαλούν συνεχώς καταστροφές.

Η μελέτη ανάπλασης, πάντως, προβλέπει το γκρέμισμα του συγκεκριμένου κτίσματος και την δημιουργία νέου αναψυκτήριου, επιφάνειας 120τ.μ.. Μπροστά και πίσω από το μελλοντικό αναψυκτήριο θα δημιουργηθούν στάσεις ξεκούρασης και εξέδρες ανάπτυξης.

Νέος φωτισμός για περισσότερη ασφάλεια - Περισσότερο πράσινο

Με στόχο να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας του χρήστη κατά τις νυχτερινές ώρες αλλά και να δημιουργηθούν διαβαθμισμένες ατμόσφαιρες στα επιμέρους τμήματα του πάρκου, ο δήμος θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του φωτισμού.

Οι κεντρικοί άξονες διέλευσης και οι δευτερεύουσες διαδρομές θα είναι οι περισσότερο φωτισμένες, στο χώρο ανάπτυξης των κερκίδων ο φωτισμός υποστηρίζει την λειτουργικότητα του χώρου, το ίδιο και στην παιδική χαρά, το «μικρό χωριό» και τους άλλους λειτουργικούς χώρους, ενώ στο χώρο ανάπτυξης του υψηλού πρασίνου ο φωτισμός δημιουργεί διαφορετικές ατμόσφαιρες.

Το πράσινο υπό ανάπλαση περιοχή καταλαμβάνει έκταση 2.560 τ.μ. και σε αυτή βρίσκονται 105 δέντρα. Σύμφωνα με την μελέτη θα αυξηθεί το πράσινο με νέες φυτεύσεις.

Η ανάπλαση, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, θα αναδείξει ένα θεματικό πάρκο για όλες τις ηλικίες με διατήρηση και ενίσχυση του χαρακτήρα του ως χώρου αναψυχής που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της γειτονιάς και κατ’ επέκταση στην κοινωνική συνοχή.