Skip to main content

Παρουσία Καράογλου τα εγκαίνια της έκθεσης Genesis στο Νόησις

Τα γλυπτά που παρουσιάζονται αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 17.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Genesis Πορεία στο Άπειρο» του Τριαντάφυλλου Βαϊτσή, από τον υφυπουργό Εσωτερικών υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου.

Τα γλυπτά που παρουσιάζονται αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα. Είναι μάλιστα φτιαγμένα από διάφορα υλικά , μεγάλο μέρος των οποίων είναι ανακυκλώσιμο.

«Τα υλικά επιλέγονται με διαφορετικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η αισθητική τους, το πόσο εύκολα μπορούν να δουλευτούν, το μέγεθος , οι λεπτομέρειες του έργου αλλά και τα μηνύματα που θέλω να μεταφέρω. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια διαφορετική, ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία που θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο χρόνο και στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού πάνω στη γη», λέει ο δημιουργός της Έκθεσης.

Η τέχνη της Σκιάς

Ο Τριαντάφυλος Βαϊτσης ξεκίνησε να ασχολείται με την «τέχνη της σκιάς» , το ιδιαίτερο αυτό είδος  γλυπτικής που …προβάλλεται μέσα από τον συνδυασμό του φωτός με τη σκιά, από το 2010 περίπου: «Παρόλο που ο όρος Τέχνη της Σκιάς είναι πολύ γενικός, νομίζω πως είναι ο καταλληλότερος για τα δικά μου τουλάχιστον έργα, ενώ το γλυπτό παίζει κύριο ρόλο στην τέχνη μου, η σκιά είναι αυτή που θα «εκφράσει» το νόημά του».

Ο κ Βαϊτσης αντλεί τα θέματά του κυρίως από τη φιλοσοφία.

Η ενότητα «Genesis» που παρουσιάζεται στο Νόησις, διηγείται ένα ταξίδι από τη δημιουργία του κόσμου, της γης και του ανθρώπου και την πορεία του μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.
Εικοσιπέντε έργα σκιάς , αφηγούνται την ιστορία της ανθρωπότητας, παροτρύνοντας τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Έκθεσης , να ανακαλύψουν τον κόσμο τους, αλλά και την προσωπική πορεία του κάθε ατόμου…

Επιμέρους στόχοι της Έκθεσης, όπως εξηγεί ο κ. Βαϊτσης είναι:

-Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών
-Η ανάπτυξη της αντιληπτικότητας απέναντι στην εικόνα κατανοώντας ότι αυτή δεν αντανακλά πάντα όλη την αλήθεια
-Προβληματισμός  απέναντι στα διαφημιστικά μηνύματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου 2020.