Skip to main content

Τσίπρας: Διαρκής υπενθύμιση το Μουσείο Ολοκαυτώματος(φωτο+vid)

Πραγματοποιήθηκε η τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού

«Θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμιση για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου για το Μουσείο για το Ολοκαύτωμα στο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, «σήμερα με την παρουσία του προέδρου του Ισραήλ σηματοδοτείται η έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος».

«Ο κ. Σαλτιέλ και ο κ. Μπουτάρης ήρθαν και με βρήκαν στο γραφείο μου πριν από περίπου έναν χρόνο και ανταποκρίθηκαμε στο αίτημά τους», τόνισε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «με τη δημιουργία του Μουσείου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού». «Η περιοχή στο σύνολό της αναβαθμίζεται για να αποτελέσει έναν χώρο πρασίνου, μουσείων και περιπάτου που θα ανήκει σε κάθε Θεσσαλονικιά και Θεσσαλονικιό. Θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης το Γερμανικό δημόσιο «η συνεισφορά του οποίου έχει και συμβολική σημασία», το ίδρυμα Νιάρχος αλλά και τους διάφορους δωρητές

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι για λόγους συμβολικούς τα πρώτα δένδρα που θα φυτευτούν «θα τα φυτέψουμε μαζί με τον Ισραηλινό. Είναι ελιές γιατί το δέντρο αυτό είναι σύμβολο της ειρήνης προκειμένου να προχωρήσει η φίλια και η αλληλεγγύη των λαών».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρουβέν Ρίβλιν πήραν φτυάρι και έσκαψαν συμβολικά το χώμα προκειμένου να φυτέψουν τις δύο ελιές.

«Η Θεσσαλονίκη, η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων με το Μουσείο αυτό θα αναδείξει τη συμμετοχή της ισραηλιτικής κοινότητας στην ταυτότητα της πόλης», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Το μουσείο θα αλλάξει τον ορίζοντα της δυτικής εισόδου της πόλης και θα γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το Ολοκαύτωμα. Θα περιέχει πολύτιμα τεκμήρια για τον κόσμο που χάθηκε και κειμήλια. Είναι αίτημα της κοινότητάς μας να επιστραφούν κειμήλια του Ολοκαυτώματος που δεν έχουν επιστραφεί. Θα γίνει θεματοφύλακας για να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός. Μετά από ένα πέπλο σιωπής, φτάσαμε σήμερα εδώ να είναι το μουσείο κάτι που το ζητά και το στηρίζει έμπρακτα η ίδια η πόλη, ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Στην τελετή βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Εσωτερικών(ΥΜΑΘ) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι βουλευτές Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Κώστας Ζουράρις, η προϊσταμένη του γραφείου πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.