Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η νέα αιμοδυναμική μονάδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Εργαστηριακό συγκρότημα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου εγκαινίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Σημαντικά αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών στους καρδιολογικούς ασθενείς προφέρει η νέα αιμοδυναμική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Λεκτική επίθεση κατά της Γκάγκα στο Ιπποκράτειο από υγειονομικούς σε αναστολή

Πρόκειται για ένα εργαστηριακό συγκρότημα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο κατασκευάστηκε έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια προσπαθειών, με δωρεά ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με χρηματοδότηση 1,3 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιώτες.

«Είναι state-of-the-art (σ.σ. τελευταίας τεχνολογίας), το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι ένα καλά λειτουργικό τμήμα, έχει τρεις αίθουσες για επεμβατικά, είναι δίπλα στην καρδιολογική μονάδα και δίπλα στην καρδιολογική κλινική. Είναι ένα απόλυτα σύγχρονο τμήμα που πληροί όλες τις προδιαγραφές, μέχρι την αντισηψία που χρειάζεται το άσηπτο χειρουργείο, για να μπορείς να ανοίξεις τον άρρωστο, αν χρειαστεί. Ο πρώτος ασθενής ήταν ένας 49χρονος που πήγε πολύ καλά και είναι ήδη σπίτι του. Ήδη υπάρχουν ασθενείς που έχουν κάνει επεμβατικά και στόχος είναι να λειτουργεί συνεχώς ως τμήμα κι έχει όλες τις προδιαγραφές να το κάνει αυτό. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Ελλάδα», ανέφερε η κ. Γκάγκα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι ολοκληρώθηκε η πολυετής αυτή προσπάθεια και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μία σημαδιακή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι στην κατασκευή του έργου συμμετείχαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις, κάτι που «δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, με ομόνοια, γιατί η υγεία δεν έχει πολιτικό πρόσημο».

«Μετά από 7 χρόνια προσπαθειών μπορούμε να παρουσιάσουμε το έργο αυτό, ένα έργο ζωής για όλους μας που αντιμετωπίζει την καρδιολογική περίθαλψη στην υγειονομική μας περιφέρεια, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Ελλάδα γενικά. Με την καινούργια μονάδα, όπως και με τις νέες αίθουσες που φιλοξενούν τις αναίμακτες κλινικές πλέον δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντής της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος τόνισε πως με τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε άλλα μέρη δεν θα είχαν κάνει ούτε τα μισά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Στέργιος Τζήκας, εξήγησε πως πρόκειται για ένα σύγχρονο συγκρότημα αιμοδυναμικού εργαστηρίου που καλύπτει την επεμβατική καρδιολογία και την ηλεκτροφυσιολογία με τρεις αίθουσες. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια στην Βόρειο Ελλάδα. Στο συγκρότημα μέσα υπάρχει μία σύγχρονη στεφανιαία μονάδα που καλύπτει τους βαρέως πάσχοντες καρδιολογικούς ασθενείς και ένα τμήμα μη επεμβατικής διαγνωστικής καρδιολογίας με σύγχρονους τρισδιάστατους υπερηχοκαρδιογράφους για όλο το φάσμα της μη επεμβατικής διάγνωσης. Θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών στην πόλη μας που ταλαιπωρούνταν όλα αυτά τα χρόνια ψάχνοντας θεραπείες σε άλλα νοσοκομεία ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις», επισήμανε.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι διοικητές της 4ης και της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης και Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Νίκος Αντωνάκης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Δαρδαβέσης και ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης.