Skip to main content

Παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Λυκούδη στη Θεσσαλονίκη

Η παρουσίασή του στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 7 σήμερα το απόγευμα, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα).

Οι σημαντικότεροι πολιτικοί σταθμοί, οι ζυμώσεις και οι πολιτικές διεργασίες που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, συμπυκνώνονται στις 284 σελίδες του βιβλίου «Δρόμοι Αριστεροί - Διαψεύσεις Προσδοκίες» (εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ) του βουλευτή του Ποταμιού και αντιπροέδρου της Βουλής, Σπύρου Λυκούδη.

Η παρουσίασή του στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 7 σήμερα το απόγευμα, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρώην υπουργός, ο Χάρης Καστανίδης, πρώην υπουργός, η Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια Πολυτεχνικής ΑΠΘ και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Βασίλης Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενά του κ. Λυκούδη τα οποία ξεκινούν από την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ και την διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν τότε (η ομιλία του στο 2ο συνέδριο του κόμματος, τον Δεκέμβριο του 2013) και φτάνουν ως το σήμερα και τις προκλήσεις που ανοίγονται για την συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής παράταξης και μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς, στόχο τον οποίο ο ίδιος υπηρετεί με πάθος μέσα από την κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς, της οποίας είναι επικεφαλής.

Η πολιτική διαδρομή του

Ο Κεφαλλονίτης στην καταγωγή Σπύρος Λυκούδης δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Υπήρξε επιστήθιος φίλος μέχρι τέλους με τον Λεωνίδα Κύρκο και σε όλες τις κρίσιμες καμπές του ανανεωτικού εγχειρήματος τασσόταν σταθερά υπέρ των ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών επιλογών. Ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ακολούθησε η ΕΑΡ και κατόπιν ο Συνασπισμός. Διαφώνησε με το εγχείρημα της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και το 2010, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη και άλλα ανανεωτικά στελέχη προχώρησαν στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ. Στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2013 ο κ. Λυκούδης διαχώρισε τη θέση του από τις πολιτικές επιλογές του Φώτη Κουβέλη και αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ. Συγκρότησε το ρεύμα των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς και συνεργάστηκε με το Ποτάμι με το οποίο εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2015. Ο κ. Λυκούδης, όπως και η κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών συμμετείχαν στις διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής.