Skip to main content

Παρουσίαση βιβλίου για τις Χαμένες Πατρίδες του Αικατερίνη την Κυριακή

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή, 3 Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ. στο Ενοριακό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης.

Το βιβλίο με τίτλο «Χαμένες Πατρίδες. Το χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (1760 - 1922)», του Γιάννη Δ. Αικατερίνη, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που οργανώνει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών «Η Αγία Παρασκευή» και την Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη».

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή, 3 Μαρτίου, ώρα 6.30 μ.μ. στο Ενοριακό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης (Σμύρνης 60).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

- Κατσούπης Γιώργος, πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού "Ανατολής Ίχνη"

- Γιορανίδης Βασίλης, ιστορικός

- Ιωαννίδου Ελένη, ιστορικός στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

- Πίτσου-Γκαλελή Αγγελική, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου  «Η Αγία Παρασκευή»

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου  « Αγία Παρασκευή» θα παρουσιάσει μικρασιατικούς χορούς από τη χερσόνησο της Ερυθραίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την εκδήλωση:

Η επανέκδοση του εξαντλημένου ήδη από τη δεκαετία του 1980 βιβλίου για την Αγιά-Παρασκευή της Ερυθραίας, αποτέλεσε μια πολύ σημαντική πρόκληση για την Ομάδα «Ανατολής Ίχνη», επειδή το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ορόσημο για την Ερυθραία Μικράς Ασίας και ένα λαογραφικό θησαυρό για την Αγιά Παρασκευή του Τσεσμέ.

Η Αγιά-Παρασκευή ή Κιόστε, το μεγαλύτερο κέντρο αλιείας στα δυτικά παράλια της Μικρασίας, ήταν μια αποκλειστικά ελληνική κωμόπολη της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο και πολύ κοντά στον Τσεσμέ.

Το βιβλίο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άριστα οργανωμένη θαλασσινή δραστηριότητα των κατοίκων, για τα έθιμα, τις ιστορίες και παραδόσεις, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια, την κοινωνική και εκπαιδευτική οργάνωση, την αγροτική οικονομία και την εν γένει καθημερινότητα του αγιαπαρασκευούσικου βίου, έτσι όπως την κατέγραψε με ζήλο ο Γιάννης Αικατερίνης, αναζητώντας επί πολλά χρόνια τους φορείς αυτής της μακράς παράδοσης, τους πρόσφυγες Αγιοπαρασκευούσηδες ανά την Ελλάδα.

Ο συγγραφέας, καταγράφοντας στις σελίδες του βιβλίου την ανάσα του χωριού του, ουσιαστικά διέσωσε την εθνική μνήμη ενός διαλεχτού τόπου της Ιωνίας.