Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
x

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ GOETHE

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki.

Στην παρουσίαση του τόμου «Ο «μακρύς» ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας - Οι μαύρες σκιές στην ιστορία των διμερών σχέσεων», προσκαλούν όσους το επιθυμούν οι εκδόσεις «Επίκεντρο» και το Goethe-Institut Thessaloniki, σε επιμέλεια Στράτου Δορδανά και Νίκου Παπαναστασίου, την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 στο Goethe-Institut.

«Από το 2010, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης, οι ελληνογερμανικές σχέσεις γνώρισαν ραγδαία επιδείνωση, καθώς εγκλωβίστηκαν στα στερεότυπα των ΜΜΕ. Το Βερολίνο εμφανιζόταν ως «εμμονικό» με την επιβολή πολιτικών λιτότητας, ενώ την ίδια ώρα οι «αντιπαραγωγικοί» και «τεμπέληδες» Έλληνες αρνούνταν να αλλάξουν νοοτροπία και να αναλάβουν την ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας:

«Ο τρόπος με τον οποίο κατά την πρόσφατη τραυματική περίοδο σκιαγραφήθηκαν τα «εθνικά» χαρακτηριστικά των «πτωχευμένων» Ελλήνων και των «διαχρονικά υπεροπτών» Γερμανών, επανέφερε στην επικαιρότητα το παρελθόν των ελληνογερμανικών σχέσεων, ειδικά τις οπτικές υπό τις οποίες η ελληνική κοινωνία προσέλαβε και έκτοτε διαχειρίζεται τη μακριά σκιά της γερμανικής Κατοχής. Αποσιωπήθηκαν όμως άλλες, θετικές πτυχές, όπως η ενεργός στήριξη της Γερμανίας και η παροχή ασύλου σε πολλούς Έλληνες κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974). Όπως προκύπτει από τις μελέτες του ανά χείρας συλλογικού τόμου, οι ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν τμήμα σύνθετων ιστορικών διεργασιών και δεν χαρακτηρίζονται ούτε από μονομέρεια ούτε από ομοιομορφία».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, με αφορμή την τρέχουσα συγκυρία, της επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, το βιβλίο αυτό παρέχει ένα σύνολο ερευνητικών εργασιών που βασίζονται στην αξιοποίηση πρωτογενούς αρχειακού υλικού και σε νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις.

«Οι επιστημονικές αυτές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου γύρω από ένα εξαιρετικά φλέγον και καίριο ζήτημα, όπως είναι αυτό των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία στη μακρά διάρκειά του», καταλήγει η ανακοίνωση.    

Ομιλητές:

-Στράτος Ν. Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής τμ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.,
-Κυριάκος Κεντρωτής, Καθηγητής τμ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.,
-Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Walter Stechel, γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Rudolf Bartsch, διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ