Skip to main content

Παρουσιάστηκε η β’ φάση του ρυθμιστικού σχεδίου Λάρισας

Το ριζικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης προβλέπει η β΄ φάση του ρυθμιστικού σχεδίου της Λάρισας, που παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο ριζικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός των κλασσικών επεκτάσεων, η δημιουργία νέων οικιστικών αναπτύξεων και η ανάπλαση του υπάρχοντος οικιστικού χώρου, συνιστούν τις βασικές κατευθύνσεις του ρυθμιστικού σχεδίου της Λάρισας, η β΄ φάση του οποίου παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η τελική μορφή του αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του φθινοπώρου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης διαφάνηκαν οι αδυναμίες υλοποίησης στην πράξη του αναπτυξιακού διπόλου Λάρισας - Βόλου, καθώς όπως εξήγησε ο καθηγητής Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Οικονόμου χωρίς τη διασύνδεση των δύο αστικών κέντρων με ταχεία μέσα μεταφοράς, η δυνατότητα ανάπτυξης του «περιβόητου» διπόλου μειώνεται σημαντικά. Και το πλέον ανησυχητικό, κατά τον κ. Οικονόμου, είναι πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα σχεδιασμός για προαστιακό.

Σε επίπεδο, πάντως, σχεδιασμού, ο καθηγητής χωροταξίας σημείωσε πως υπάρχει σύμπνοια των δύο ρυθμιστικών Λάρισας και Βόλου. Σε ότι αφορά στις βασικές κατευθύνσεις του ρυθμιστικού σχεδίου για τη Λάρισα, το οποίο ήδη έχει επεκταθεί μέχρι τα παράλια, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός των κλασσικών επεκτάσεων, η δημιουργία νέων οικιστικών αναπτύξεων και η ανάπλαση του υπάρχοντος οικιστικού χώρου.

Στον πρωτογενή τομέα υπεραμύνθηκε της διατήρησης ενός σημαντικού ποσοστού του αγροτικού δυναμικού, καίτοι οι προβλέψεις για μετά το 2013 είναι δυσοίωνες, ενώ πρότεινε προς αυτή την κατεύθυνση, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της γεωργικής γης, ώστε να συμφέρει να διατηρεί κάποιος μία εκτός σχεδίου έκταση για γεωργική χρήση. Ειδική μνεία πραγματοποιήθηκε και για το δευτερογενή τομέα όπου ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει μία «στροφή προς οργανωμένους υποδοχείς της βιομηχανίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, κ. Ντίνος Διαμάντος εστίασε και στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας πως «πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο «Καλλικράτης», ώστε να μεγαλώσει το ρυθμιστικό σχέδιο τόσο προς τα παράλια του νομού όσο και προς τα Φάρσαλα» και χαρακτήρισε το ρυθμιστικό σχέδιο ως ένα «σημαντικό εργαλείο που θα αγκαλιάσει τις επιμέρους πολεοδομικές προσπάθειες που είναι τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και τα ΣΧΟΑΠ». Συνολικά το ρυθμιστικό σχέδιο περιλαμβάνει 146 επιμέρους προτάσεις - κατευθύνσεις για τις οποίες εντός ενός μηνός οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποστείλουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις προτάσεις τους. Η τελική μορφή του σχεδίου και η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο.