Skip to main content

Παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο το υπουργείο Πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη συστηματική καταγραφή της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιουνίου  παρουσιάζεται διαδικτυακά το Έργο και η Διαδικτυακή Πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ. Μέσα από τον ψηφιακό αρχαιολογικό χάρτη που θα είναι προσβάσιμος από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν εύκολα και γρήγορα πλήρη και έγκυρη πληροφορία για περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς:

Συμβάλλει καθοριστικά στην εποπτεία και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υποστηρίζει τον χωρικό σχεδιασμό.  

Παρέχει έγκυρη ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, σε περιοχές με μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους.

Βοηθά στην προστασία από τις καταπατήσεις, την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα.

Προβάλλει τον εξαιρετικό πλούτο και τη διαχρονία του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας και τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.

Ενημερώνει και εκπαιδεύει τον πολίτη.

Προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Έργο στρατηγικής σημασίας, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020.  Με την ολοκλήρωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας.