Skip to main content

Πάρτι το Σάββατο για τα 35 χρόνια της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης

Η παλαιότερη εν ζωή ελληνική οικολογική οργάνωση γιορτάζει και το πάρτι της θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο στις 21:00 στον πολυχώρο Οικόπολις.

Αυτό το Σάββατο η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η παλαιότερη εν ζωή ελληνική οικολογική οργάνωση, γιορτάζει τα 35 χρόνια της. Φέτος τα γενέθλια της Οικολογικής Κίνησης συνδυάζονται με το καθιερωμένο πάρτι των εθελοντριών και εθελοντών του Greenwave Festival.

Στην εορταστική βραδιά, που αρχίζει στις 9 το βράδυ, στον πολυχώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) συμμετέχει το μουσικό σχήμα Μουσικάντζαροι, ενώ όσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν vegan γεύσεις.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης άρχισε τη δράση της το 1982 και σφράγισε την κοινωνική ζωή της πόλης, με παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (Σέιχ Σου, δεξαμενές πετρελαίου, κυκλοφοριακό, ρύπανση Θερμαϊκού, οικοπεδοποίηση Χορτιάτη, αντιπυρηνικό κίνημα, μεταλλαγμένα, βιολογικός καθαρισμός, πράσινοι και ελεύθεροι αστικοί χώροι, ποδήλατο, δάση Χαλκιδικής κ.ά.) αλλά και κοινωνικά (ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα γυναικών, αντιρρησίες συνείδησης ρατσισμός, εθνικισμός, διαφορετικότητα, ειρήνη, μη βίαιη δράση, πολιτική ανυπακοή, κ.ά.). Και έχει να επιδείξει μια σειρά από νίκες, σε νομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Δεν είναι, όπως λένε τα μέλη της, απλώς μια περιβαλλοντική οργάνωση αλλά ένας πολιτικός κινηματικός χώρος, ο οποίος αποτέλεσε την κοιτίδα από όπου ξεπήδησαν πρωτοβουλίες και κινήματα τα οποία άρθρωσαν έναν από τους πιο ριζοσπαστικούς πολιτικούς λόγους της μεταπολιτευτικής περιόδου όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά.