Skip to main content

Πάρτι έστησαν τις γιορτές οι πορτοφολάδες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δεκάδες πολίτες έπεσαν θύματα κλοπής από πορτοφολάδες τις ημέρες των εορτών σε σημεία, όπου επικρατούσε ο συνωστισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πάρτι φαίνεται ότι έκαναν οι πορτοφολάδες κατά την εορταστική περίοδο στη Θεσσαλονίκη. Για ακόμα μία φορά οι μακρυχέρηδες εκμεταλλεύτηκαν τις ημέρες των εορτών όπου ο κόσμος συνήθως κυκλοφορεί με περισσότερα χρήματα στα πορτοφόλια αλλά και τον συνωστισμό που επικρατεί στα πολυσύχναστα μέρη της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 22 μέρες δεκάδες πολίτες πέρασαν την πόρτα του Τμήματος Ασφαλείας στη Δωδεκανήσου, προκειμένου να καταγγείλουν την κλοπή του πορτοφολιού τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από τις 15 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου 2020 καταγράφηκαν μετά από καταγγελίες πολιτών 122 κλοπές πορτοφολιών και μία απόπειρα. Πρόκειται ουσιαστικά για την περίοδο όπου ήταν σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων και παράλληλα οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι 122 κλοπές σημειώθηκαν μόνο στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα από την περιοχή του Βαρδαρίου έως περίπου τον Λευκό Πύργο και από την παραλία έως την Άνω Πόλη. Από τις 122 περιπτώσεις κλοπών πορτοφολιών μόλις οι πέντε εξιχνιάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.  

Οι επιτήδειοι, είτε μόνοι τους είτε με συνεργούς, απλώνουν τα χέρια τους στις τσάντες, κλέβοντας πορτοφόλια και κινητά στους δρόμους, μέσα σε καταστήματα, στις στάσεις του ΟΑΣΘ αλλά και μέσα στα λεωφορεία. Πρόκειται για μέρη που τις ημέρες των εορτών υπάρχει ιδιαίτερος συνωστισμός και έτσι μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τα θύματα τους και στη συνέχεια να εξαφανιστούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Oι δράστες δεν δίστασαν να δράσουν παρά την έντονη αστυνομική παρουσία (πεζές περιπολίες, πάνθηρες και ομάδα ΔΙΑΣ) που υπήρχε στο κέντρο της πόλης και κυρίως στον άξονα της Αριστοτέλους κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Διαβάστε: «Πάνθηρες», ΔΙΑΣ και security στην Αριστοτέλους για τα Χριστούγεννα

Πάντως, δεν ήταν λίγες οι φορές που στο πλαίσιο περιπολιών αστυνομικοί  των Διευθύνσεων Ασφάλειας και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προχώρησαν το διάστημα αυτό σε αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, για περιπτώσεις κλοπών.

Παρά τη δράση όμως των μακρυχέρηδων, οι αστυνομικές αρχές συμβουλεύουν κατά καιρούς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα και συγκεκριμένα να αποφεύγουν να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά, να προστατεύουν ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια, σε χώρους με συνωστισμό, να μην βάζουν τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού και για κανένα λόγο μην αφήνουν ανοιχτές τις τσάντες.

Τέλος, τα κρούσματα φέτος, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, σημείωσαν μικρή αύξηση σε σχέση με τις περσινές γιορτές που είχαν καταγραφεί 116 κλοπές πορτοφολιών.