Skip to main content

Παρτίδα πόκερ στα θαλάσσια οικόπεδα από Πελοπόννησο μέχρι... Κρήτη

Σε παρτίδα πόκερ, για πολύ δυνατούς παίκτες εξελίσσεται το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται «γύρω» από την Ελλάδα, με αφορμή σχετικές έρευνες.

Σε παρτίδα πόκερ, για πολύ δυνατούς παίκτες εξελίσσεται το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται «γύρω» από την Ελλάδα, με αφορμή τις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα της. Ως γνωστόν, η  αμερικανική Exxon και η γαλλική Total κατέθεσαν νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για ευρύτερη συνεργασία, πέραν αυτής στο Ιόνιο πέλαγος. Συγκεκριμένα, τώρα ζητούν να δεσμεύσουν για έρευνες την θαλάσσια περιοχή από τη Νότια Πελοπόννησο έως και την Νότια Κρήτη (και συγκεκριμένα το νησί της Γαύδου), πάντα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων!

Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν γι' αυτόν τον σκοπό το ποσό των περίπου 5 δις ευρώ η κάθε μία, αλλά όπως λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πραγματικά σχέδια τους, "το όριο τους δεν έχει οροφή". Ο λόγος; Προφανώς επειδή εκτιμούν ότι η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε αέριο και δεν θέλουν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία, μέσω των ΕΛΠΕ μπαίνει δυναμικά σε αυτό το παιχνίδι, γιατί ξέρει – πέραν όλων των άλλων – ότι κατοχυρώνεται έναντι των Τούρκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίλερσον, υπήρξε επί σειρά ετών CEO της Exxon.