Skip to main content

Πάσχα με ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, από εδάφους και θα συνεχιστούν και με αεροψεκασμούς.

Την περίοδο του Πάσχα, στις αρχές του επόμενου μήνα, αρχίζει το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, από εδάφους και βέβαια θα συνεχιστούν και με αεροψεκασμούς, αλλά και στους οικισμούς.

Ο βιολόγος και πρόεδρος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», Σπύρος Μουρελάτος τόνισε ότι με την έναρξη του Μαΐου, το πρόγραμμα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι το γεγονός πως υπογράφονται πλέον τριετείς διαγωνισμοί για την καταπολέμηση εξοικονομεί σημαντικό χρόνο από τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση των διαγωνισμών.

Έτσι πλέον δεν παρατηρείται το φαινόμενο της καθυστερημένης έναρξης στην καταπολέμηση των κουνουπιών, που στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματική η αντιμετώπιση, αφού μεγάλοι πληθυσμοί δεν καταπολεμούνταν όταν έπρεπε. Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά του τριετούς προγράμματος.

Ο κ. Μουρελάτος επίσης τόνισε ότι πολύ σημαντικό εργαλείο αποδείχτηκαν οι δειγματοληψίες από τα σημεία όπου εντοπίζονται οι εστίες των κουνουπιών. Από τα αποτελέσματα αυτών των δειγματοληψιών καθορίζεται και ο τρόπος καταπολέμησης, οι ανάγκες και οι τόποι όπου θα πρέπει να επικεντρωθεί η καταπολέμηση.

Τα επίπεδα όχλησης αυτή την περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία είναι χαμηλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και οι ίδιοι παραδέχονται ότι οι δυνατότητες πρόβλεψης του πληθυσμού των κουνουπιών ανά περιοχή είναι περιορισμένες, καθώς δεν εξαρτάται ο αριθμός των κουνουπιών μόνο από τη βροχή, αλλά κι από άλλες συνθήκες, όπως για παράδειγμα ο αέρας, οι τοπικές καταιγίδες, οι θερμοκρασίες, ακόμη και οι στρατηγικές επιβίωσης που έχουν αναπτύξει ειδικά τέσσερα ή πέντε είδη κουνουπιών που προκαλούν έντονη όχληση στους πολίτες.

«Είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα. Υπάρχουν κουνούπια που θα μας ενοχλήσουν ακόμη και σε ξηρές καιρικές συνθήκες. Οι παρεμβάσεις και ψεκασμοί σε φρεάτια και υδάτινες επιφάνειες στο αστικό περιβάλλον είναι αναγκαίοι και γίνονται, ενώ πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της εμφάνισης εστιών κουνουπιών από τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Μουρελάτος.