Skip to main content

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: Delivery αρνάκι για το εορταστικό τραπέζι

Πού κυμαίνονται οι τιμές - Τι έχουν ετοιμάσει εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης για την Ανάσταση και ανήμερα του Πάσχα.

Μπορεί και φέτος, λόγω του κορωνοϊού, τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα να μην τηρηθούν, ως είθισται, ωστόσο ο οβελίας, η μαγειρίτσα αλλά και άλλα εορταστικά εδέσματα, κρίνονται άκρως απαραίτητα για να μας «ανεβάσουν» την ψυχολογία και να θυμίσουν στον ουρανίσκο μας γνώριμες γεύσεις.

Για το λόγο αυτό κάποια εστιατόρια, αλλά και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να μας στρώσουν το τραπέζι... ξεκουράζοντας τις νοικοκυρές και δίνοντας τους την ευκαιρία να χαρούν τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

Η τακτική αυτή είχε επιλεχθεί από κάποια εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης και τα Χριστούγεννα, ωστόσο πλέον έχοντας μπει για τα καλά το online delivery, στη ζωή μας, ιδιαίτερα μέσω πλατφορμών παραγγελίας φαγητού, φαίνεται πως αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για ενίσχυση του τζίρου των καταστημάτων ενόψει και του ανοίγματος της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Ο κορωνοϊός ήταν αυτός που ώθησε, εκτός από τα καταστήματα που παραδοσιακά διέθεταν υπηρεσίες delivery προ πανδημίας, όπως ψητοπωλεία, πιτσαρίες κτλ., ακόμη και αλυσίδες εστίασης, που μέχρι πρότινος «αντιστέκονταν» σθεναρά, αλλά και κεντρικό πεντάστερο ξενοδοχείο, να επεκταθούν στην εν λόγω πρακτική και εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Όσοι λοιπόν Θεσσαλονικείς το επιλέξουν θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν εορταστικά μενού που θα φτάσουν στο κατώφλι τους με delivery, ή θα τα παραλάβουν οι ίδιοι με την πρακτική του take away.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις εστιατορίων που, απλώς ενίσχυσαν τον κατάλογο τους με κάποια πασχαλινά εδέσματα, κυρίως αρνάκι ή κατσικάκι, χωρίς ωστόσο να κάνουν συγκεκριμένα εορταστικά μενού.

Οι πρωταγωνιστές των μενού

Πρωταγωνιστές στα μενού είναι το αρνάκι και η μαγειρίτσα ενώ έντονη παρουσία έχει το κοκορέτσι και ο τζιγεροσαρμάς. Μάλιστα ανάλογα με το εστιατόριο η τιμή του κιλού το αρνί με πατάτες κυμαίνεται από 25 έως 35 ευρώ, οι τσιγεροσαρμάδες από 9 έως 9,5 ευρώ, το κοκορέτσι στα 11 ευρώ, ενώ η μαγειρίτσα στα 8 έως 9 ευρώ τη μερίδα.

Χαρακτηριστική της κινητικότητας που αναμένει εστιατόριο στα Λαδάδικα είναι η αναφορά στην ιστοσελίδα του «πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις προπαραγγελίες έως εξαντλήσεως των προϊόντων».

«Η πασχαλινή ατμόσφαιρα, φτάνει στην άνεση του σπιτιού σας με εορταστική και δημιουργική διάθεση» αναφέρει στην ιστοσελίδα του πεντάστερο κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που έχει δημιουργήσει δυο διαφορετικά μενού, ένα για την Ανάσταση και ένα για ανήμερα του Πάσχα.

Έτερο πεντάστερο ξενοδοχείο προσφέρει πασχαλινή διαμονή σε superior δωμάτιο, με μίνιμουμ διήμερη διαμονή, συνοδευόμενη μεταξύ άλλων από εορταστικό μενού.

Δεν αποκλείεται - όσο περνούν οι μέρες στα μενού τους να εντάξουν πασχαλινά πιάτα και άλλα εστιατόρια και ψητοπωλεία της πόλης καθώς η διάθεση για φαγητό δεν σταματά, ενώ το γεγονός πως και φέτος δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για μετακινήσεις εκτός Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό, μάλιστα, των ατόμων στα τραπέζια να είναι και πάλι συγκεκριμένος - να ωθήσει αρκετές οικογένειες και ζευγάρια να αποφύγουν τη μαγειρική και να γευτούν τις προτάσεις των εστιατορίων.