Skip to main content

Πασχαλινά τραπέζια: Οι Θεσσαλονικείς τρέχουν για self test στα φαρμακεία

Ανάρπαστα έχουν γίνει - Κατά μέσο όρο διατίθενται και πωλούνται έως και 200 self test ημερησίως από κάθε φαρμακείο της πόλης.

Μπορεί φέτος να μην υπάρχει η δυνατότητα, λόγω κορωνοϊού, για μετάβαση στους τόπους καταγωγής μας, ωστόσο τα πασχαλινά τραπέζια μεταξύ οικογενειών, αλλά και φίλων δεν φαίνεται πως θα λείψουν από το προσκήνιο. Άλλωστε η σύσταση των λοιμωξιολόγων προβλέπει εννέα άτομα σε τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί σε εσωτερικό χώρο και δώδεκα σε εξωτερικό.

Για να διασφαλίσουν, λοιπόν, πως δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που προμηθεύονται τις τελευταίες ημέρες από τα φαρμακεία self test προκειμένου να...τεστάρουν πως δεν νοσούν από Covid-19 και να χαρούν ανέμελοι το οικογενειακό ή φιλικό  τραπέζι του Πάσχα.

Σημειώνεται πως επί του παρόντος η δωρεάν διάθεση των self test αφορά συγκεκριμένες ομάδες πολιτών με αποτέλεσμα πολλοί ευσυνείδητοι Θεσσαλονικείς, θέλοντας να αποκλείσουν μια ενδεχόμενη νόσηση από κορωνοϊό, σπεύδουν στα φαρμακεία για να αγοράσουν τα τεστ. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 6 έως 10 ευρώ το τεστ ανάλογα με την ποιότητα και τον προμηθευτή.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς, μέσης, κυρίως, ηλικίας, άντρες και γυναίκες απευθύνονται στα φαρμακεία για να αγοράσουν self test, αν δεν ανήκουν σε ομάδες πολιτών για τους οποίους έχει ανοίξει η πλατφόρμα για δωρεάν διάθεση.

Πρόκειται για εργαζόμενους, ανέργους, εργοδότες και τις τελευταίες ημέρες και πολίτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν επισκέψεις, λόγω του Πάσχα σε σπίτια συγγενών και φίλων. Μάλιστα για όσους πρόκειται να είναι συνδαιτυμόνες σε κάποιο εορταστικό τραπέζι αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ η κίνηση να κορυφωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε άλλη δουλειά»

Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι πως ανάλογα με τη δυναμικότητα και την περιοχή, στην οποία βρίσκεται το φαρμακείο μπορεί να διαθέσει και να πουλήσει έως και 200 self test ημερησίως.

Όπως λένε φαρμακοποιοί σε κεντρικά σημεία της πόλης «υπάρχουν ημέρες που το 90% της εργασίας μας αφορά στη διάθεση self test».

«Τα φαρμακεία δέχονται τεράστια πίεση. Κάθε μέρα εφοδιαζόμαστε με self test και κάθε μέρα εξαντλούνται. Σχεδόν δεν κάνουμε άλλη δουλειά πλέον» αναφέρει ο κ. Κιοσές.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πλέον η διανομή των self test θα γίνεται μόνο κατά το νόμιμο ωράριο των φαρμακείων: Δευτέρα και Τετάρτη 08:00-14:30 και Τρίτη-Πέμπτη και Παρασκευή 08:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα με τους ΑΜΚΑ των πολιτών που δικαιούνται δωρεάν τεστ θα είναι κλειστή από το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου στις 20:00 έως και την Τετάρτη 5 Μαΐου στις 08:00, όπως και κάθε Σαββατοκύριακο έως το τέλος Μαΐου. Επίσης τα φαρμακεία δεν θα διαθέτουν self test στη διάρκεια των διανυκτερεύσεων.