Skip to main content

Σειρά αντικινήτρων εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΒΙΠΕ

Oλόκληρες βιομηχανικές περιοχές που κάποτε έσφυζαν από ζωή σήμερα μοιάζουν περισσότερο με… εκκλησία - Τα στοιχεία για τη ΒΙΠΕ Σίνδου

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, στηλιτεύει μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων ΒΙΠΕ Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), Πέτρος Μαντάς, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη για τη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου.

«Για την ενίσχυση της βιομηχανίας απαιτείται η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των υποδομών των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών» σημειώνει ο κ. Μαντάς, υπογραμμίζοντας πως «μία σειρά αντικινήτρων, όπως: το υψηλό κόστος απόκτησης της γης, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ανυπαρξία επενδύσεων σε υποδομές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των επιχειρήσεων στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας».

Και όλα αυτά ενώ ολόκληρες βιομηχανικές περιοχές που κάποτε έσφυζαν από ζωή σήμερα μοιάζουν περισσότερο με… εκκλησία. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η ΒΙΠΕ Σίνδου, η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, που διαθέτει δεκάδες ανενεργές επιχειρήσεις επί συνόλου 846 εγκατεστημένων στην περιοχή. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ - που διαχειρίζεται 27 βιομηχανικές περιοχές στη χώρα - σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) από το σύνολο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,  603 είναι μεταποιητικές. Από αυτές ενεργές είναι οι 425, και ανενεργές οι υπόλοιπες 178.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ, στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας που διαχειρίζεται, λειτουργούσες είναι περί τις 2.200 επιχειρήσεις, ενώ οι ανενεργές εκτιμούνται σε 500. Μάλιστα στις ενεργές επιχειρήσεις εκτιμάται πως απασχολούνται περί τις 30.000 εργαζόμενοι.

«Το πρόβλημα είναι πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την ηγεσία της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, δεν φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει στην άρση των αντικινήτρων, παρόλο που και οι εγκαταστημένοι, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ασύμφορο λειτουργικό κόστος» αναφέρει ο κ. Μαντάς, τονίζοντας πως «το τελευταίο διάστημα δίνουμε αγώνα για να παραμείνουν στη ΒΙΠΕ Σίνδου 10 βυρσοδεψεία, τα οποία, πέρα τα λοιπά κόστη λειτουργίας, είναι ‘αντιμέτωπα’ με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τη χρήση βιολογικού καθαρισμού».  
   
Λίγα λόγια για τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών έχει δύο χρόνια ζωής. Στο δυναμικό του, μέσω των Συνδέσμων τους, βρίσκονται 19 ΒΙΠΕ ανά την Ελλάδα. Τα μέλη του αγγίζουν τις 1.000 επιχειρήσεις με τη μερίδα του λέοντος – περί το 90%- να είναι μεταποιητικές, προερχόμενες από όλους τους κλάδους της παραγωγής.