Skip to main content

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Οι άνθρωποι του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη και η μάχη για τις έδρες

Δύο στελέχη που από σύμμαχοι στο εσωκομματικό πεδίο θα συγκρουστούν για τη διεκδίκηση μιας έδρας στην Α' Θεσσαλονίκης. Μάχη και για τη Β' περιφέρεια

Σε φάση δημιουργικών εσωτερικών αναζητήσεων βρίσκεται ο χώρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μετά την υπερδιέγερση λόγω των εσωκομματικών εκλογών. Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του αρχηγού θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα νέας ανθρωπογεωγραφίας σε όλα τα επίπεδα. Από τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ως την ανάδειξη νέων προσώπων και στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Προς το παρόν οι συζητήσεις αυτές γίνονται χαμηλόφωνα, αλλά μετά τις γιορτές θα ενταθούν καθώς ο Ανδρουλάκης θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τους σχεδιασμούς του.

Στη Θεσσαλονίκη με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η μάχη για τη διεκδίκηση της έδρας την οποία αναμένεται να πάρει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην πρώτη εκλογική περιφέρεια. Αν και πολλοί, ενθαρρυμένοι από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάνουν όνειρα ακόμη και για δεύτερη έδρα, εντούτοις οι σχεδιασμοί γίνονται στη βάση της εξασφάλισης μιας έδρας. Έχοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, τρεις αναμένεται να δώσουν μάχη για τη διεκδίκησή της εκ των οποίων οι δύο στήριξαν αποφασιστικά τον Ανδρουλάκη.

Αναφέρομαι στον Αντώνη Σαουλίδη και τον Κυριάκο Κυριάκο οι οποίοι ήταν υποψήφιοι και το 2019 και είχαν τερματίσει στη δεύτερη και τρίτη θέση, πίσω από τον Χάρη Καστανίδη ο οποίος λογικά, θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Έτσι, από σύμμαχοι στο εσωκομματικό πεδίο, στο πλευρό του Ανδρουλάκη, Σαουλίδης και Κυριάκος θα συγκρουστούν για τη διεκδίκηση της έδρας. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται βέβαιο πως η Χαριλάου Τρικούπη θα παραμείνει μάλλον ουδέτερη.

Ο Κυριάκος θα έχει ξανά στο πλευρό του το «σύστημα» Ιβάν-ΠΑΟΚ, όπως συνέβη και το 2019. Άλλωστε, στις εσωκομματικές εκλογές ο Κυριάκος συσπείρωσε γύρω από τον Ανδρουλάκη πολλούς παοκτσήδες όπως οι Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, Δημήτρης Δεληγιάννης, Κώστας Τσιαπακίδης, Κώστας Σωτηράκης κ.ά. Στο ψηφοδέλτιο πιθανότατα θα συμμετάσχουν και οι Νίκος Ξυλούρης, υποψήφιος και παλιότερα, Πέννυ Δαλαμπούρα κ.ο.κ.

Σε επίπεδο στελεχών, που πιθανότατα θα αξιοποιηθούν σε υψηλές θέσεις στα τοπικά κομματικά όργανα από τον Ανδρουλάκη, είναι οι Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, Χάρης Μελίδης, Δημήτρης Κνης, Δημήτρης Ζαγκάκης, καθώς και ο μηχανικός Λευτέρης Πατάβρας, εκ των πλέον έμπιστων συνεργατών του Ανδρουλάκη ο οποίος, ωστόσο, αναμένεται να αξιοποιηθεί στον κεντρικό κομματικό μηχανισμό.

Μεγάλη μάχη αναμένεται και για την κοινοβουλευτική έδρα της Β' Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Γιώργος Αρβανιτίδης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και παρότι στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε Γιώργο Παπανδρέου, ο Ανδρουλάκης τον τοποθέτησε αναπληρωτή γραμματέα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θερμός υποστηρικτής του Ανδρουλάκη στη Β' ήταν ο Παντελής Κουκουλεκίδης ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Θέση στο ψηφοδέλτιο ενδέχεται να διεκδικήσουν και άλλα στελέχη όπως οι Θανάσης Γκλαβίνης, Κώστας Πετρίδης, Γιάννης Κυανίδης, Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, Βίκυ Παπαγεωργίου, Θύμιος Φωτεινός κ.ά.