Skip to main content

Έξι έργα αστικής αναζωογόνησης στον δήμο Καλαμαριάς

Τις αναπλάσεις στην Καλαμαριά στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της ΠΚΜ παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου

Η πορεία της υλοποίησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης(ΒΑΑ) Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 84,5 εκ. ευρώ για δράσεις και έργα στους οχτώ δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης(ΜΕΘ), θα συζητηθεί σε συναντήσεις που έχει ξεκινήσει ήδη η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με τους οχτώ δήμους της ΜΕΘ.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καλαμαριάς, παρουσία του Δημάρχου κ. Θεοδόση Μπακογλίδη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι συνεργάτες της κας. Πατουλίδου που αποτελούν την ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης έργου της ΒΑΑ κα. Νάντια Μπέσσα και ο κ. Δημήτρης Ουτιτούδης και από την μεριά του δήμου, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Στέφανος Βάρφης και η κ. Ευδοξία Δέννη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η κ. Πατουλίδου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αναφέρθηκε αρχικά στον στόχο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως πρωταρχικά τον έθεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, που ήταν «να κινητοποιήσουμε τους Δήμους, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ώστε να υποβάλουν σύντομα ώριμες προτάσεις έργων που πληρούν πρωτίστως τα κριτήρια του προγράμματος, για να απορροφήσουμε το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια και να υλοποιήσουμε αναγκαία έργα για τους πολίτες. Να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης με τη συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης.»

Κατόπιν η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι «ο δήμος Καλαμαριάς ανταποκρίθηκε άμεσα στην προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε τη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εντάσσοντας ήδη τα εξής έργα που αφορούν τη δημιουργία νέων περιοχών πρασίνου και ελεύθερων χώρων, πλατείες και πάρκα, αλλά και γενικότερα σε παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης:

1.Ανακατασκευή πάρκου Ούλωφ Πάλμε στη Νέα Κρήνη

2.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Γ. Γεννηματά – Δ. Στρογγύλη – Μακεδονίας

3.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Βιοπούλου – Δεληγιαννίδη – Παγκάλου – Αταλάντης

4.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Κυρίλλου και Μεθοδίου, Μαυρομάτη και Ιεροψαλτών

5.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Σταυριανίδη – Παπάζογλου – Καρυοφύλλη

6.Προμήθεια μέσων πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθώς και την διαχείριση κίνδυνων, συνολικού προϋπολογισμού 1.978.750,55 €.

Με τον κ. Μπακογλίδη και την ομάδα του συζητήσαμε και αναλύσαμε διεξοδικά την πορεία υλοποίησης των ήδη ενταγμένων έργων του Δήμου και πιο συγκεκριμένα: την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου τα έργα να αρχίσουν να υλοποιούνται, τον χρονοπρογραμματισμό των επόμενων προσκλήσεων, την ετοιμότητα των προτάσεων για νέα έργα και τη διερεύνηση περαιτέρω συνεργασιών για κοινές προτάσεις έργων.»

Η κ. Πατουλίδου τέλος ευχαρίστησε τον δήμο Καλαμαριάς που «έτρεξε με τις ίδιες ταχύτητες της ομάδας μου για την υλοποίηση ενός προγράμματος όχι απλώς αναπλάσεων, αλλά μείζονος σημασίας παρεμβάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών του δήμου” και υπενθύμισε ότι “σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ΜΕΘ είναι το πρώτο σε ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων και δημοσίευσης προσκλήσεων στη χώρα.

Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης αποδεικνύουμε καθημερινά ότι έχουμε την ικανότητα συντονισμού και την κουλτούρα συνεργασίας ως ο αποκλειστικός Μητροπολιτικός Φορέας της πόλης μας που είμαστε ορισμένοι βάσει και του νέου Νόμου Κλεισθένη».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος κ. Μπακογλίδης ανέφερε ότι «κοινή διαπίστωση όλων είναι η επιτυχημένη και καινοτόμος εφαρμογή της Μητροπολιτικής Διοίκησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, η οποία συντελείται μεταξύ των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής” και στάθηκε ιδιαίτερα “στην ευκαιρία που δόθηκε στο Δήμο Καλαμαριάς, για πρώτη φορά, να συμμετέχει στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος προς όφελος των πολιτών του».