Skip to main content

Πατουλίδου: Σημείο αναφοράς για όλη την επικράτεια η «Αλληλεγγύη»

Η κ. Πατουλίδου μιλά για τα έργα πνοής που ολοκληρώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης και για το ποιες είναι οι δεσμεύσεις της.

Για το μακροσκελές έργο που επιτέλεσε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αναφέρεται στην Voria.gr η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που θέτει εαυτόν στην κρίση των πολιτών στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

Η κ. Πατουλίδου μιλά για τα έργα πνοής που ολοκληρώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, για το ποιες είναι οι δεσμεύσεις της για μια νέα ενδεχόμενη θητεία και για ποιο λόγο η παράταξη της «Αλληλεγγύης» και ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσέφεραν κάτι νέο και διαφορετικό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κυρία Πατουλίδου, μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ποια θεωρείτε ότι ήταν τα σημαντικότερα έργα και παρεμβάσεις που προωθήσατε και βοήθησαν την τοπική κοινωνία;
 
Μακάρι να ήταν «υδραυλικό» το τιμόνι της διοίκησης για να κάναμε τους όποιους ελιγμούς με ευκολία και ταχύτητα! Γιατί πιστέψτε με, τα εύκολα και αυτονόητα είναι άγνωστες λέξεις στο δημόσιο. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να φανταστείτε ότι τα περισσότερα δημοτικά γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.), δεν ήταν εφοδιασμένα με τις απαραίτητες άδειες για την ασφαλή λειτουργία τους; Και χρησιμοποιώ το ρήμα «ήταν» γιατί σήμερα, χάρη στην αξιοποίηση ενός «ξεχασμένου» κονδυλίου ύψους 3.3 εκατμ. ευρώ, καμαρώνουμε και θα καμαρώνουμε στον επόμενο χρόνο, ακόμα περισσότερες αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι προγραμματικές συμβάσεις για την συντήρηση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών και με τους 14 δήμους της Μ.Ε.Θ. υλοποιούνται ήδη από το 2016. Επιδιώκουμε να αθλείται η νεολαία μας, προτρέπουμε τους ενήλικες στην άθληση. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους παρέχουμε χώρους ασφαλής και σύγχρονους!

Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που η κρατική χρηματοδότηση κοντεύει να στερέψει εντελώς, οι σύλλογοι μας στενάζουν και οργανώνουν εκδηλώσεις με τη στήριξη κυρίως των μελών τους, που ποτέ δεν επαρκεί.

Ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, καταφέραμε με τη μορφή των συνδιοργανώσεων να στηρίξουμε δεκάδες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είχαν διεθνή χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, με όφελος στον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης συγκεντρώσαμε, ομαδοποίησαμε και οργανώσαμε όλους τους Φορείς Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας  τον "Οδηγό Επιβίωσης στη Κρίση" στην ιστοσελίδα της M.E.Θ.  Ο οδηγός αυτός εμπλουτίζεται συνεχώς με κάθε χρήσιμη πληροφορία των φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας με σκοπό να  αναδειχτεί σε κόμβο δικτύωσης της αλληλεγγύης, όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά σε κάθε στιγμή ανάγκης.

Αναφέρω τελευταία, τη σημαντικότερη ίσως παρέμβασή μας στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσε για μένα μεγάλη τιμή και πρόκληση, όταν πριν δύο περίπου χρόνια ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μου εμπιστεύτηκε τη διαχείριση ενός «μικρού» ΕΣΠΑ, τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 85 εκατομ. ευρώ, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος σε δήμους που ανήκουν στα αυτοδιοικητικά όρια της Μ.Ε.Θ. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει ο αυτοδιοικητικός νόμος, προσδίδοντας μητροπολιτικό χαρακτήρα στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, χωρίς να χάσουμε χρόνο, (όπως γνωρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να υλοποιούνται σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλιώς χάνονται) ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούνται οι παρεμβάσεις μας. Αλλάζουμε την όψη υποβιβασμένων και εγκαταλελειμμένων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική οικονομία.
 
Ποια είναι η δέσμευσή προς τους ψηφοφόρους, ώστε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό σας;
 
Η Βούλα Πατουλίδου θα συνεχίσει να αγωνίζεται, όπως έχει μάθει να κάνει χρόνια τώρα. Να παλεύει για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Ελλάδα. Δε θα τη φιμώσει ποτέ κανείς, δε θα ανακόψει τίποτα την ταχύτητά της στη σκέψη και τη δράση της, παρά μόνο ο χρόνος. Δε θα πάψω ποτέ να κοιτώ στα μάτια τους συμπολίτες μου. Να τους ακούω. Να εμπνέομαι από αυτούς.
 
Θεωρείτε ότι η παράταξη της «Αλληλεγγύης» θα αφήσει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στα αυτοδιοικητικά χρονικά με το έργο που έχει επιτελέσει;

Με αλλεπάλληλες πρωτιές πανελλαδικά, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, στην αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια, στις αφίξεις τουριστών, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων, η Αλληλεγγύη του Απόστολου Τζιτζικώστα, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για όλη την επικράτεια. Η ομάδα του 2014, εμπλουτίστηκε με νέους άξιους συνυποψήφιους μου, για να ολοκληρώσει το αναπτυξιακό της σχέδιο στην επόμενη τετραετία, για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.