Skip to main content

Πατουλίδου:Η 9η Μάη του 45 είναι η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των Λαών

Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του φασισμού και του ναζισμού.

«Η 9 του Μάη του 45 είναι η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των Λαών. Είναι το όριο που ξέρουν ότι δε θα καταφέρουν ποτέ να το προσπεράσουν οι «Χίτες» του χτες και οι εγκληματικές συμμορίες του σήμερα με τους αγκυλωτούς σταυρούς στα μπράτσα και τον δήθεν πατριωτικό λόγο» τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου στα Συμμαχικά Νεκροταφεία (Ζέιτενλικ).

Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, κατά του ναζισμού και του φασισμού. Αποδίδοντας φόρο τιμής στους  αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής, η κα. Πατουλίδου ανέφερε στην ομιλία της ότι «Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που η Καισαριανή , η Κοκκινιά, η Καλογρέζα, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, ο Χορτιάτης, ο Γοργοπόταμος και όλοι οι Έλληνες , στέλνουν χαιρετισμό στους ελεύθερους πια Έλληνες πολίτες, στους ελεύθερους πια Ευρωπαίους».

Αναφερόμενη στον βαρύ απολογισμό των 62 εκατομμυρίων νεκρών, εκ των οποίων 40 εκατομμύρια ήταν άμαχοι και 22 εκατομμύρια στρατιώτες, σχολίασε πως «η 9η Μαΐου είναι ίσως η πιο σημαντική μέρα στην Ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου που  σηματοδοτεί την αρχή της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα» ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τον «βαθύ σεβασμό σε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Βαθύς σεβασμός για όλους εκείνους που  σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί».

Η κα. Πατουλίδου σε μια αποστροφή της ομιλίας της αναρωτήθηκε αν θα ξαναζήσουμε στη σκιά του φόβου και της αίσθησης μιας μόνιμης απειλής. Και αυτό γιατί όπως είπε «ο φόβος και η τρομοκρατία απειλούν εκ νέου την ανθρωπότητα. Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, είναι πιο αισθητή και αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η πραγματικότητα τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, τον φόβο, παρασέρνει σε υπερβολές “πολιτικούς” που απειλούν με ρήξεις, συγκρούσεις και πολέμους».

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Πατουλίδου, τόνισε πως «Σήμερα είναι μέρα μνήμης άλλα και γιορτής της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.  Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στις “γειτονιές μας”, οι λέξεις ακούγονται γραφικές. Σήμερα  τιμούμε την ανθρώπινη ύπαρξη τον σεβασμό στη ζωή και την φιλειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής. Βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Την 9η Μαΐου τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία. Είναι βέβαιο πως ο άνθρωπος μπορεί να βρει φως ακόμη και στα βαθύτερα σκοτάδια!».