Skip to main content

Πατσίκας: Αστυνομικοί εμφανίστηκαν σαν συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο

Το ιδρυτικό μέλος του «Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» μιλάει για την πορεία, τα ακραία στοιχεία και τη στάση της αστυνομίας.

Για μαρτυρίες διαδηλωτών οι οποίοι είδαν αστυνομικούς να εμφανίζονται σαν συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, και οι οποίοι προκάλεσαν τα επεισόδια, κάνει λόγο μιλώντας στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Πατσίκας, ιδρυτικό μέλος του «Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία».

«Τέτοια αντιμετώπιση επιθετική από τα ΜΑΤ, από την πολιτική ηγεσία, δεν έχω ξαναδεί» επί δημοκρατίας δηλώνει ο κ. Πατσίκας και συνεχίζει μιλώντας για «περικύκλωση του ελληνικού λαού». Ακολούθως, ο κ. Πατσίκας εκφράζει την άποψη πως με το στήσιμο των αστυνομικών φραγμών «σπρώχναν τον κόσμο προς τη θάλασσα. Δεν υπήρχε άλλη δίοδο» διαφυγής μετά τη ρίψη των χημικών και την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

«Αυτό δείχνει τη σκοπιμότητα του τυραννικού καθεστώτος (...) θέλαν τον κόσμο να πέσει στη θάλασσα, θέλαν νεκρούς», θεωρεί ο ίδιος και συμπληρώνει πως τα επεισόδια ξεκίνησαν από κουκουλοφόρους και μάλιστα παρακρατικούς. «Οι παρακρατικοί ξεκίνησαν τα επεισόδια από τις 19:00 ήταν μέρα ακόμα αρχίσαν να πετάνε πέτρες ενώ ακόμα ο κόσμος συγκεντρωνόταν. Δεν 'θέλαν να φτάσει ο κόσμος στο πικ του και έτσι απομονώθηκε πάρα πολύ κόσμος προς τη Μπότσαρη», περιγράφει ο κ. Πατσίκας.

Πιο συγκεκριμένα, παραπέμποντας σε μαρτυρίες διαδηλωτών, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κάποιοι αστυνομικοί «ανεβήκαν στις κλούβες με τις στολές τους και κατεβήκαν με μπλουζάκια που είχαν τον ήλιο της Βεργίνας, που έγραφαν Μακεδονία και μπήκαν μέσα στον κόσμο. Στη Βασιλίσσης Όλγας υπήρχε η μαρτυρία από καταστηματάρχη να κάνουνε high five, να χτυπάνε την παλάμη με τους ματατζήδες αφού είχαν επιτελέσει το έργο τους άνθρωποι οι οποίοι και καλά ήταν στο συλλαλητήριο».

Ακόμα, ο κ. Πατσίκας απαντά στην αναφορά του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, περί ακραίων στοιχείων οι οποίοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί τελείως φασιστικά, θέλει απ' την πρώτη στιγμή να χρεώσει στην ακροδεξιό χώρο τον πατριωτισμό». «Το ότι παρεισφρύουν όταν βλέπουν μία διαδήλωση, είναι γεγονός. Απομονώθηκαν όλες τις υπόλοιπες φορές, αλλά εδώ βλέπουμε μια προσπάθεια όπου είναι συντονισμένα μαζί με την κυβέρνηση, για να διαλύουν αυτά τα πράγματα Το ότι ήταν 20 άνθρωποι όμως, δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου», σημειώνει.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλημα περιφρούρησης των πορειών από ακραία στοιχεία, ο κ. Πατσίκας υποστηρίζει ότι «εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι που μπήκαμε μπροστά και οργανώσαμε αυτή την επιτυχία των δύο συλλαλητηρίων στα οποία δεν άνοιξε ρουθούνι και απομονώθηκαν όλοι αυτοί» πλέον όμως, «έχουν οργανωθεί τόσο πολύ οι παρακρατικοί και το κράτος που βρίσκει άλλους τρόπους για να τα κάνει. Το Σάββατο είχαμε 100.000 κόσμο. 1,5 εκατομμύριο στην Αθήνα. Αυτά δεν μπορούν να περιφρουρηθούν. Αυτό επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων να τους διώχνει από μέσα. Οι δηλώσεις οι δικές μας πάντα ήτανε ξεκάθαρες: δεν θέλουμε αυτές τις φωνές τις ακροδεξιές μέσα στον αγώνα που κάνουμε για τη Μακεδονία μας. Ίσα-ίσα δίνουν πάτημα στον κάθε πρωθυπουργό να βγαίνει και να λέει αυτοί είναι».

Σε κάθε περίπτωση, «πρέπει κι ο λαός να συσπειρωθεί πλέον και να λύσει τα προβλήματά του πολιτικά. Είναι πολιτικό το πρόβλημα, δεν είναι μόνο κοινωνικό. Δεν λύνεται με τα συλλαλητήρια. Αποδεικνύεται ότι αγνοούνε τη βούληση του ελληνικού λαού. Εδώ πρέπει να απαντηθεί πολιτικά και σ' αυτό τον αγώνα θα μπούμε», προαναγγέλλει ο κ. Πατσίκας.