Skip to main content

Παυλίδου: Η επόμενη μέρα ανήκει στους δημιουργικούς πολίτες

Διαβάστε το άρθρο της καθηγήτριας του ΑΠΘ και περιφερειακής συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, Νιόβης Παυλίδου, στη Voria.gr.

της Νιόβης Παυλίδου*

Θα τελειώσει η αλλοπρόσαλλη περίοδος της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διακυβέρνησης. Η επόμενη μέρα όμως θα είναι δύσκολη για όσους θέλουν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, που είναι γονατισμένη οικονομικά και πολιτισμικά.

Ο κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται με ταχύτητα. Οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές, η πληροφόρηση πολύπλευρη και αστραπιαία, η τεχνολογία σχεδόν ανεξέλεγκτη. Η σφραγίδα του διαδικτύου πέφτει ανεξίτηλα στη ζωή μας. Κυριεύει αθόρυβα τον δημόσιο χώρο πριν οι κοινωνίες προλάβουν να προσαρμοστούν. Ρομποτική εκτέλεση εργασιών ακριβείας, αυτοματοποιημένη γεωργική επιχειρηματικότητα, τηλεϊατρική και άλλα πολλά. Όλα γίνονται πιο γρήγορα, πιο τέλεια, πιο φθηνά. Οι πολιτικές αποφάσεις έρχονται με καθυστέρηση, αδύναμες και αμφίβολες. Είναι μόνο η αρχή! Σήμερα, ένα «δημιουργικό μυαλό» που υλοποιεί μια καινοτομία σε ένα σημείο της υφηλίου μπορεί να ταράξει τους ρυθμούς του κόσμου όλου, σε ανύποπτο χρόνο. Μεγάλη η δύναμη του δημιουργικού πολίτη, και απαιτεί εντυπωσιακές ταχύτητες κοινωνικής αναδιοργάνωσης.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε την οικονομική στρατηγική που απαιτεί η εποχή. Την εκπαιδευτική στρατηγική που θα διαμορφώνει επαγγελματίες ικανούς να ανταποκρίνονται διαρκώς στις αλλαγές. Γνωρίζουμε με σιγουριά τους παράγοντες των αλλαγών; Ακόμη και το περίφημο Νταβός αναρωτήθηκε γιατί πέφτουν έξω οι προβλέψεις του. Τόσες συσκέψεις, τόσα πάνελς και πομπώδεις διασκέψεις και η πραγματική οικονομία ξεγλιστρά.

Ίσως χρειαστεί να ανατρέξουμε στις βασικές αξίες της δημοκρατίας. Το «ίσες ευκαιρίες για όλους» μπορεί να υποστηριχθεί πολύ αποτελεσματικά σε μια ψηφιακή κοινωνία, αρκεί να υπάρχει η βούληση. Να επαναπροσδιορίσουμε στόχους, να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να διερευνήσουμε σε βάθος κάθε δυνατή εναλλακτική επιλογή που έχουμε για τη διακυβέρνηση της χώρας. Να σχεδιάσουμε τον εκπαιδευτικό χώρο πάνω στην αντίληψη της «δια βίου μάθησης» με το βλέμμα στραμμένο στην επαγγελματική αγορά. Να ξανασυζητήσουμε το νόημα της σύνταξης και να δώσουμε ευέλικτες και ρεαλιστικές λύσεις με βάση μια διαγενεακή αντίληψη, σήμερα που οι νέοι ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία και ο τερματισμός είναι ακαθόριστος. Να προσδιορίσουμε αιώνιες σταθερές, όπως η εθνική κυριαρχία, ο κρατικός παρεμβατισμός, η ισορροπία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικό επίπεδο και πολλά άλλα. Να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια στον πολίτη, να προτείνουμε τρόπους προσαρμογής νοοτροπίας και αντιλήψεων στη νέα εποχή. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολλές. Και θα πρέπει να πείσουμε ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Ευτυχώς που η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να κατανοεί την πολυπλοκότητα της εποχής και οι υποσχέσεις της κοιτούν στο μέλλον και όχι σε πρακτικές του παρελθόντος. Η ειλικρίνεια και υπευθυνότητα είναι ο μόνος σίγουρος οδηγός για σταθερά αποτελέσματα. Έτσι θα ανακτηθεί η «εμπιστοσύνη στην πολιτική» που είναι απαραίτητη για μια συνεκτική κοινωνία.

*Η Νιόβη Παυλίδου είναι καθηγήτρια του ΑΠΘ και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας