Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ, ΟΥΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Άρθρο στη Voria.gr της Νιόβης Παυλίδου, συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

της Νιόβης Παυλίδου*

Η τηλεργασία ήρθε και θα μείνει στη ζωή μας. Στο άμεσο μέλλον, με φυσική παρουσία θα γίνονται εργασίες που δεν είναι δυνατό να γίνουν από απόσταση.

Η τηλεργασία εφαρμόζεται διεθνώς από την δεκαετία του 70, ακολουθώντας την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και εφαρμογών, δημιουργώντας έναν νέο τομέα επιχειρηματικών στρατηγικών και μια αγορά ειδικών προϊόντων.

Θεωρήθηκε ως απελευθερωτική εργασιακή σχέση, τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για τον εργοδότη. Εργασία που εκτελείται από οπουδήποτε, οποιαδήποτε μέρα και ώρα, και κρίνεται μόνο από την ποιότητα του αποτελέσματος της! Δυστυχώς στη χώρα μας την ανακαλύψαμε αναγκαστικά, λόγω κορωνοϊού, και προφανώς δεν είμαστε έτοιμοι για την αποτελεσματική υλοποίησή της. Την συνδέσαμε δε με την στενή έννοια «εργασία στο σπίτι».

Τα ΦΕΚ διαδέχονται το ένα το άλλο, στο σκληρό αγώνα που δίνουμε για την πανδημία. Τα ΦΕΚ όμως δίνουν κατευθύνσεις, δεν κάνουν τη δουλειά. Και οι οδηγίες προς τον δημόσιο τομέα της χώρας μας, που δεν διακρίνεται για την ευελιξία και την ετοιμότητά του, δεν αρκούν για να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες συνθήκες τηλεργασίας για το προσωπικό. Τηλεργασία σημαίνει εργάζομαι από οπουδήποτε, όπως θα εργαζόμουν στον επαγγελματικό μου χώρο. Με τρόπο που κανείς δε μπορεί να διακρίνει που βρίσκομαι. Για όλα αυτά απαιτείται πλήρως εξοπλισμένη θέση εργασίας τόσο σε διατάξεις, συσκευές, όσο και σε κατάλληλο λογισμικό. Για να διαχειριζόμαστε τα μηνύματα μας από το σπίτι, να απαντούμε στα τηλέφωνα σαν τα είμαστε στο γραφείο, να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μας, να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους σαν να είμαστε σε διπλανά γραφεία, να λαμβάνουμε εντολές και να εκτελούμε εργασίες σαν να είμαστε δίπλα στον προϊστάμενο, τον συνάδελφο, τον πολίτη, την επιχείρηση. Να τρέχουν οι διαδικασίες εκτέλεσης και αξιολόγησης του έργου μας «ως συνήθως».