Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020
x

ΝΙΟΒΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Άρθρο στη Voria.gr της Νιόβης Παυλίδου, καθηγήτριας του ΑΠΘ και μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

 της Νιόβης Παυλίδου*

Φθάσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το ραντεβού του «απολογισμού της χρονιάς». Φέτος όμως κοιτάμε πίσω μια τετραετία. Μια τετραετία, τόσο μικρή, τόσο μεγάλη! Μεγάλη, γιατί οι ανατροπές αναρίθμητων «βεβαιοτήτων» υπήρξαν τρομακτικά επίπονες για όλους μας. Μικρή, γιατί ασθμαίνοντας να προσαρμοστούμε, ο χρόνος έτρεξε με μια ανάσα, χαμένος, κλεμμένος.

Τί έμεινε από το ευχολόγιο των προγραμμάτων «Θεσσαλονίκη» της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης; Από τον αταίριαστο αυτό έρωτα έχει μείνει μάλλον μόνο η αγωνία να δικαιολογηθεί η συνενοχή στην αποτυχία, στην καταστροφή.

Η κρατική πελατειακή μηχανή καλά κρατεί και διογκώνεται, η οικονομία αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι, η ανασφάλεια των πολιτών χτύπησε κόκκινο, τα «άβατα» αυξήθηκαν, οι «Ρουβίκωνες» έγιναν κανονικότητα, περίεργοι νόμοι γεμίζουν τους δρόμους με βαρυποινίτες, οι γερασμένες υποδομές της χώρας αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των κυβερνόντων, το προσφυγικό φωνάζει για λύσεις, η παιδεία έχει βουλιάξει, η νεολαία σκορπάει σε κάθε σημείο του ορίζοντα, ενισχυμένη εποπτεία σκεπάζει το μέλλον μας, και η αίσθηση αδικίας, αναξιοκρατίας, ανομίας έγινε αφόρητη στην επαγγελματική και καθημερινή μας ζωή.

Το καταστροφικότερο αποτέλεσμα της τελευταίας διακυβέρνησης είναι ότι έσβησε την ελπίδα, που τόσο υποσχέθηκε. Ακούγεται πλέον συχνότερα ότι είναι όλοι ίδιοι, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει δρόμος δικαιοσύνης και προκοπής. Τέλειο περιβάλλον για να προβάλουν τα συσσίτια και τα επιδόματα σαν η μόνη επιλογή ζωής. Να υποθέσουμε ότι κάποιοι είναι ευτυχείς; Και επιμένουν ότι «έγιναν όλα καλά»;

Στις εκλογές που έρχονται δεν υπάρχει θέση για τους «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Γιατί πρέπει να διορθωθούν πολλά. Υποδομές, υγιείς επενδύσεις, υποστηρικτικές δομές, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, λειτουργικό σύνταγμα, με μια λέξη «Θεσμοί». Χρειάζονται γνώσεις και αποφασιστικότητα. Χρειάζονται πολλοί και πολύ αποφασισμένοι. Υπάρχουν. Υπάρχουν δυνάμεις που προσπάθησαν για βιώσιμες μεταρρυθμίσεις επίμονα, σε πολλούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους. Και μπορούν γρήγορα να κινητοποιηθούν. Τώρα που η εικόνα για την πορεία της χώρας είναι πιο καθαρή, τώρα που τα αυτιά μας άρχισαν να διακρίνουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, μπορεί να δούμε γρήγορα αποτελέσματα με μια σωστή στρατηγική.

Είναι πολύ θετικό που η αντιπολίτευση δηλώνει σταθερά ότι θεσμικό κράτος δεν χτίζεται πλέον από κλειστά κόμματα. Και ετοιμάζει, για τη διακυβέρνηση της χώρας, στελέχη από την κοινωνία. Είναι η τελευταία ελπίδα για να οργανωθεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, πέρα από ιδεοληψίες κάθε απόχρωσης. Και να θυμηθούμε ότι ο άνθρωπος είναι πάνω απ' όλα τα όνειρά του για δημιουργικότητα και προκοπή και όχι μια λίστα επιδομάτων και υποταγής.

Μια σειρά κεντροευρωπαϊκές χώρες τα κατάφεραν να χτίσουν στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς. Ήμασταν μαζί τους, από τα πρώτα κράτη μέλη της Ένωσης. Μπορούμε να ξαναβρεθούμε στην ομάδα. Αυτές οι εκλογές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές, είναι μια τελευταία ευκαιρία να γράψουμε το δικό μας μνημόνιο, για το δικό μας μέλλον, και να το εφαρμόσουμε αποτελεσματικά. Για να κάνουμε επιτέλους ένα σταθερό βήμα μπροστά.

*Η Νιόβη Παυλίδου είναι Καθηγήτρια ΑΠΘ, Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ