Skip to main content

Παυλόπουλος: Δεν θα αποδεχθούμε παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει την φιλία και καλή γειτονία με όλα τα κράτη της περιοχής

Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται ν’ αποδεχθούν κατά κανένα τρόπο παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Κύθηρα όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 155ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει την φιλία και καλή γειτονία με όλα τα κράτη της περιοχής, ενώ ευνοεί έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική όσων από αυτά δεν είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ωστόσο, όπως είπε, η καλή γειτονία και η ευρωπαϊκή προοπτική έχουν ως θεμελιώδη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Προς αυτή την κατεύθυνση δεν νοούνται, από την πλευρά μας, ουδεμίας μορφής εκπτώσεις ή υποχωρήσεις. Επισημαίνω δε -και αυτή η επισήμανση απευθύνεται ιδίως προς την γείτονα Τουρκία- ότι ο σεβασμός αυτός συνεπάγεται και τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό των συνόρων, του εδάφους, της κυριαρχίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω αφορούν και την Κύπρο.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πόσο ισχυρή είναι η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στα παραπάνω καταδεικνύεται και από το ότι αποτελεί και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.