Skip to main content

Παυλόπουλος: Η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και Ημέρα Μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος από το Βέρμιο.

«Οι Έλληνες οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε οι θύτες της γενοκτονίας των Ποντίων να εκφράσουν τουλάχιστον μία ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Ο κ. Παυλόπουλος, που παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού για την Κοίμηση της Θεοτόκου, τόνισε ότι «εδώ, στο Βέρμιο, στον Ιερό Χώρο της Παναγίας Σουμελά, αυτή η μεγάλη γιορτή αποκτά και έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και Ημέρα Μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, το έθνος των Ελλήνων, απανταχού της γης, εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας και εκδηλώνοντας τον διαχρονικό σεβασμό του στο ν. 2193/1994, τιμά και την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου».

«Τούτο το μνημόσυνο αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr.

«Υπό τα δεδομένα αυτά» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως για την επίτευξη των εξής στόχων: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

Σημείωσε παράλληλα πως οι Έλληνες «υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις οφείλουμε και μπορούμε ν’ αποτρέψουμε, στο διηνεκές, πράξεις αυτής της ωμότητας και βαρβαρότητας, οι οποίες θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και υπονομεύουν, ευθέως και απροκαλύπτως, την πορεία της ανθρωπότητας».

«Αιωνία η Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Και η Υπεραγία Θεοτόκος να φωτίζει πάντα την πορεία του Λαού μας και του έθνους μας» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.