Skip to main content

Παυλοπούλου: Ανησυχώ για το άνοιγμα το σχολείων αλλά πρέπει πάση θυσία να λειτουργήσουν

Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι είναι «προβληματισμένη για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα».

«Ανησυχώ, είμαι προβληματισμένη για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, γιατί δεν έχουν τα πρόσθετα μέτρα πρόληψης, όπως είναι οι καθαριστές αέρα ή οι μικρότερες τάξεις. Τα παιδιά του δημοτικού δεν έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ακόμα, συνεπώς ανησυχώ. Από κει και πέρα όλοι συμφωνούμε, ότι τα παιδιά έχουν πληρώσει ένα δυσανάλογο τίμημα και ότι τα σχολεία πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν ανοιχτά, γιατί έχουν διάφορα προβλήματα, όχι μόνο μόρφωσης αλλά και της ψυχικής τους υγείας, της κοινωνικοποίησης, προβλήματα που θα τα βλέπουμε για αρκετές γενιές ακόμα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολόγος ΕΚΠΑ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Ιωάννα Παυλοπούλου.

Τα αυξημένα τεστ είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει αρκετά αλλά χρειάζονται και όλα τα άλλα, επεσήμανε ακόμα η κ. Παυλοπούλου, όπως οι μάσκες, ο αερισμός των αιθουσών, οι καθαριστές αέρα, εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και εμβολιασμένοι μαθητές.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς στα παιδιά 5-11, οι ροές εμβολίων είναι συνεχείς, υπογράμμισε. «Ξεκινήσαμε τον περασμένο μήνα με 30.000 εμβόλια, 03/01 ήρθαν 120.000 δόσεις και άνοιξαν τα ραντεβού και κλείστηκαν αμέσως. Τη Δευτέρα είχε κλειστεί το 85%».

Αυτή την στιγμή η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη, τόνισε η κ. Παυλοπούλου. «Έχουν αυξηθεί λίγο οι εισαγωγές, δεν έχουμε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αυτή την στιγμή, αλλά πολύ σωστά είπε ο Άντονι Φάουτσι, ότι όταν έχεις τεράστια διασπορά στην κοινότητα, εκείνοι που θα μολυνθούν και θα κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανεμβολίαστοι. Τα παιδιά λοιπόν είναι ανεμβολίαστα στην πλειοψηφία τους τα μικρότερα, άρα είναι αναμενόμενο ότι και περισσότερα κρούσματα θα δούμε και μοιραία θα έχουμε και περισσότερες νοσηλείες. Από την άλλη ξέρουμε ότι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά είτε είναι ασυμπτωματικά είτε νοσούν ήπια, συνεπώς δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σύνεση και συμμόρφωση με τα μέτρα».

Ξέρουμε ότι τα παιδιά κρατάνε ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι οι ενήλικες, συμπλήρωσε. Γι’ αυτό η τρίτη δόση στα παιδιά άνω των 12 ετών γίνεται μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολή. Θα δούμε αν χρειαστεί αναθεώρηση αυτή η οδηγία, κοιτώντας τα δεδομένα και επαναξιολογώντας τα διαρκώς.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, υπογράμμισε ότι λανθασμένα περνάει στους πολίτες ότι είναι πολύ ήπια. «Δεν είναι έτσι. Η Όμικρον είναι ηπιότερη από την Δέλτα αλλά στους τριπλοεμβολιασμένους. Δηλαδή είναι πολύ σοβαρότερη από την αρχική μετάλλαξη, της Γιουχάν και μοιάζει με την Άλφα, δεν είναι λοιπόν ήπια».

«Έχουμε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος και μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, είναι πολύ πιθανόν ότι θα έρθουμε σε επαφή όλοι με τον ιό, οι περισσότεροι από εμάς θα μολυνθούν και θα αποκτήσουν ένα επιπλέον κάλυμμα ανοσίας με την φυσική μόλυνση και με τον εμβολιασμό βέβαια, που σημαίνει ότι και τα δύο αυτά σε συνδυασμό θα μας βοηθήσουν να περάσουμε την νόσο ήπια» προσέθεσε.

Απαντώντας πότε μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση του κύματος, σημείωσε πως κανείς δεν το γνωρίζει, «αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρξει μια αποκλιμάκωση τέλος του τρέχοντος μήνα, αρχές του επόμενου, αλλά υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας της ανθρώπινης συμπεριφοράς».