Skip to main content

ΠΕΔ-ΚΜ: Γιόρτασε τα δέκα χρόνια τιμώντας τους πρώην προέδρους της (φωτο+vid)

Με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τον Σίμο Δανιηλίδη και τον Λάζαρο Κυρίζογλου.

Τους δύο πρώην προέδρους της τίμησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, κατά την οποία γιόρτασε τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της.

Το θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης που προήλθε από τη συνένωση των τοπικών ενώσεων δήμων και κοινοτήτων του κάθε νομού της περιφέρειας, συγκροτήθηκε μετά τις αλλαγές που έφερε στο αυτοδιοικητικό σκηνικό ο νόμος του Καλλικράτη.

Με αφορμή την επέτειο αυτή το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, που διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του οργάνου το διάστημα 2011 – 2014 και τον δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, που τον διαδέχτηκε το διάστημα 2014 – 2019. Παράλληλα, έκοψε τούρτα όπου αναγράφονταν τα δέκα χρόνια ΠΕΔ, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να εύχονται υγεία και για την επόμενη δεκαετία.

Στην τοποθέτησή του ο νυν πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανέφερε ότι η ίδρυση του νέου θεσμικού οργάνου με τον Καλλικράτη «πέρασε από δύσκολες συμπληγάδες», καθώς συνέπεσε με την οικονομική κρίση της χώρας και στη συνέχεια με την πανδημία. «Είναι μία εκδήλωση οφειλόμενη, θα έλεγα, από την αυτοδιοίκηση. Δεκάχρονα της ΠΕΔ και τέτοια γενέθλια ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε το χθες και να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε το αύριο», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης και τόνισε πως παρά τις δυσκολίες στη διαδρομή βρέθηκαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που ομονόησαν για τα ζητήματα των δήμων. Αυτούς τιμά, όπως είπε, στο πρόσωπο των δύο πρώην προέδρων, οι οποίοι προσέφεραν στην ΠΕΔ και στους δήμους τους. Ο κ. Καϊτεζίδης υποσχέθηκε στους προκατόχους του ότι «θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι σε όσα μας παρέδωσαν και να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα» και διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση η απόδοση τιμής στα πρόσωπά τους δεν σημαίνει... αποστρατεία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ευχαρίστησε επίσης όλους τους συναδέλφους του δημάρχους που συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα, επισημαίνοντας σε ποσοστό πάνω από 95% οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ομόφωνες.

Από την πλευρά του, ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε ότι με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την τιμή, σημειώνοντας ότι «σε μένα έλαχε ο κλήρος σε μία δύσκολη περίοδο του 2010-14 να πασχίσουμε για να συγχωνεύσουμε τις επτά ΤΕΔΚ Κεντρικής Μακεδονίας σε μία, να εξορθολογίσουμε δαπάνες και διαχείριση προσωπικού, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά ζητήματα και να οργανώσουμε έναν υγιή δημόσιο φορέα, έτσι ώστε να επιτελέσει το έργο που είναι έργο υποστήριξης των προσπαθειών, των αγώνων των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο δήμαρχος τόνισε πως τα συλλογικά όργανα όπως οι ΠΕΔ και οι ΚΕΔΕ έχουν καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε θετικό ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν σε κοινό βηματισμό, στέκονται στο πλάι των δήμων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Και πρόσθεσε πως η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των ΠΕΔ με εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία μπορούν να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εμείς δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια, έτσι ώστε πετύχουμε αυτό που οφείλουμε στους πολίτες μας, την καλύτερη ποιότητα ζωής, με τις καλύτερες υποδομές, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.

«Δέκα χρόνια ενός θεσμού, 2011 – 2021 είναι ένας σημαντικός σταθμός. Η ΠΕΔ ως θεσμό πανελλαδικά κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον επινοήσουμε», δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου, ο οποίος τόνισε πως η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η δεύτερη ένωση της χώρας μετά την Αττική, ήταν πάντα πρωτοπόρος από πλευράς και θέσεων και απόψεων και εισηγήσεων γύρω από τα θέματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Καϊτεζίδη και το ΔΣ για την τιμή, προσθέτοντας ότι «απλώς εμείς κάναμε το καθήκον μας και τιμήσαμε από τη θέση αυτή την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι». Και βέβαια τόνισε πως δεν αποστρατεύεται, αλλά θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.